Matchning, coachning, dumpning

Frisering av statistik pågår.

Idag nås jag då av nyheten att Alliansregeringen vill att statliga myndigheter ska ta emot hela 65 000 arbetslösa som praktikanter, varav enbart Skatteverket förväntas kunna ta emot 6 000 personer. Noteras bör att idag arbetar totalt ca. 10 600 reguljärt anställda på Skatteverket.

Problembarnet är arbetsmarknadsåtgärden med namnet ”Lyftet” som hittills har varit en gigantisk flopp: i februari hade endast 109 personer hittills av 40 000 tilltänkta fått praktik.

Det skulle kunna ha varit ett aprilskämt, men det är dessvärre varken april eller ett skämt. Dagens Industri kallar det för ”praktikantchock” och oppositionen ger här sin syn på saken.

Även Regeringskansliet tänker ta emot praktikanter, 445 st, och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kommer också att dra sitt strå till stacken:

Vad ska de göra hos dig? (frågar Aftonbladet Sven Otto Littorin)

– Ja, det finns säkert rätt mycket saker som behöver bli gjorda, det får vi väl se. (Littorin till Aftonbladet)

De Tystas Röst håller med, det finns rätt mycket saker som behöver bli gjorda på Regeringskansliet.

– Det kan säkert handla om att hjälpa till med olika praktiska göromål som annars normalt sett inte hinns med. (Littorin till Aftonbladet)

Ett praktiskt göromål som inte hinns med är just en vettig arbetsmarknadspolitik. Hmmm, Littorin är kanske inne på rätt spår här ändå..?

– Det kan säkert vara sådana saker som arkivering. (Littorin till Aftonbladet)

Arkivering låter bra, tycker jag; arkivering av regeringsförklaringen.

Här kommer ett förslag från mig till Alliansen inför valet 2010 – det ultimata matchningsarbetet upphöjt till perfektion:

…och låt alla riksdagspolitiker praktisera ute i den verkliga verkligheten.

Matchat, coachat, dumpat, klart slut.

Signerat,
De Tystas Röst.

Källor: , , , , , DagensPS

Bloggat: Peter Andersson

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

20 Responses to Matchning, coachning, dumpning

 1. Kadir Meral says:

  Jag gillar ditt sätt att skriva. Vettigt och med tach av humor. Klockrent!

 2. Linda Åberg says:

  Den här bloggen var mumma för min själ!
  Instämmer på många punkter!

 3. inspirera says:

  Hej du
  Jag kan fylla på här från min verklighet.
  Jag är jobblös och fick äran att komma på anställningsintervju, bland alla tusen sökande hade jag blivit utvald. För en stund var jag glad och fylld av förhoppningar, Jag fyllde mer än väl upp deras krav på kompetens och kunskap och med många år av erfarenhet. Jag fick t.o.m. frågan när jag kunde börja och att dom hade ett par till intervjuer att genomföra.Arbetsintervjuarna uttalade att de redan vid mötet med mig hade bestämt sig och ville ge mig jobbet. Jag var glad lycklig och kände att nu börjar mitt liv i gen. Två veckor senare ringer jag upp för att lyssna av och då genom ett trollslag drogs alla mina förhoppningar bort, efter en lång krystad diskusion kom det fram att de tagit en från fas 3 i arbetslinjen istället Mina möjligheter till ett bra lönearbete är borta för alltid och det har regeringen sett till, Jag kommer så länge arbetsgivare har möjlighet till gratis betald arbetskraft för alltid befinna mej i landet jobblös och skuldsatt.
  Jag hoppas nu att många skriver på listan för ett nytt parti Fattiga Riddare länken finns på min sida och det är bråttom..

  • Det var mycket tråkigt att höra, Inspirera!
   Och tyvärr är du inte ensam om att ha varit med om sådana tråkigheter… Dessa problem fanns redan under den förra regeringen, men förutsättningarna för det du kallar ”gratis betald arbetskraft” har enligt mig drivits till högre perfektion under Alliansregeringen. I mångt och mycket – vad någon annan än må påstå – så har en reell grund för en ny, större låglönemarknad skapats under denna mandatperiod; arbetsmarknadspolitiken, JUG Fas 3 och inte minst den s.k. ”rehabiliteringskedjan” (jag föredrar att kalla den ”utförsäkringskedjan”, eftersom utförsäkring är egentligen vad den går ut på) är tre lysande exempel som vittnar om denna nya låglönemarknad. Jag berörde dessa aspekter tidigare här i artikeln ”Bidragsberoende – det är vi alla, Eftertankar”, där jag talade om ”förtäckt arbete” på lönesubventionerade ”praktikplatser” och osäkert anställda ”heltidsvikarier”. Och tyvärr är detta en realitet för alltför många människor idag.

   Avslutningsvis tycker jag dessutom att det är smått ironiskt att medan man i USA nu håller på att förbereda ett införande av en allmän sjukförsäkring, så är Sverige under Alliansregeringen just nu på god väg att avveckla sin allmänna sjukförsäkring…

 4. Myz says:

  De förslagen borde skickas vidare till Alliansen snarast. Vem är inte bättre än de berörda finnas på div myndighet.
  En pusch från mig

 5. Kadir, Linda och Myz, tack så mycket för era uppskattande ord!

 6. Rolf Nilsson says:

  Låt alla på Socialkontoren leva på socialbidrag i ett år. Och inför helt okända berätta sin barndom, ungdom och vuxenliv för att eventuellt få bidraget.

  Låt all avlönad personal på socialen och alla avlönade i de ca 900 verksamheter riktade för att hjälpa hemlösa vara hemlösa ett år, så skulle de förstå, känna och inse vad en hemlös människas primära behov består av. Men istället i det rådande är det viktigare att redan etablerade människor får ett avlönat jobb i hemlöshetens namn. Där deras jobb går ut på att på bred front föra ut hur hemska, farliga och sjuka människorna i hemlöshet är. Dock utan att skrika till våra handlingsförlamade politiker och tjänstemän, men även in i deras organisation hur horribelt det är att jobba med hemlösa, då de inte kan göra något åt grundproblemet.

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa

  • Haha det är detta som kallas för tradigkomiskt eller??????

   Själv skulle jag kunna tänka mig att prakisera på Regerings kansliet som terapeut med KBT o existentialistisk inriktning. Ta sig en liten funderare på vad ”så som du behandlar andra…….” betyder. Införa morgonsamling där jag väljer ämnen som medmänsklighet, andlighet, tacksamhet osv…….
   Välkomna till min nya regeringsidée;-)
   kram på Er alla <3

  • Hej Rolf, jag är både glad och stolt att du hittade hit till De Tystas Röst! Jag har läst flera av dina artiklar som du skrivit under åren; ditt engagemang i Föreningen Stockholms hemlösa är beundransvärt!

   Rolf, du skrev bl.a.:
   ”Men istället i det rådande är det viktigare att redan etablerade människor får ett avlönat jobb i hemlöshetens namn. Där deras jobb går ut på att på bred front föra ut hur hemska, farliga och sjuka människorna i hemlöshet är.”

   Jag tror jag förstår ungefär vad du menar, men du får hemskt gärna utveckla resonemanget; antingen här i en kommentar, eller med en länk till någon artikel eller bloggpost. Jag – och säkert flera med mig – är intresserad av dessa dina tankar och åsikter.

 7. annbw says:

  Mycket klokt och humoristiskt.

  Mitt förslag: Bra material för en motion i riksdagen!!!!!!

 8. Lars says:

  Hur var det nu, har Littorin någon universitetsexamen eller ertappades inte han med att ha köpt sin ”degree” över nätet från USA? Han har säkert färre poäng än de 445 som ska praktisera (på regeringskansliet), om ens några poäng alls.

 9. Mikael Drakenberg says:

  Hej! Det där med praktik är ett problem. Det finns nämligen risk för att det missbrukas, för att slippa anställa riktig personal. Den siffra på hur många som varje myndighet bör ta emot är orealistisk. Detta ser man direkt när man går in på arbetsgivarverket.se och tittar på vad det är för riktiga jobb som finns inom olika statliga verksamheter.

  Man borde istället satsa på vidareutbildning av de som inte kommer in på arbetsmarknaden så de blir anställningsbara. Vi ser tex att vi har massvis med arbetslösa samhällsvetare, tex statsvetare, freds- och konfliktvetare, sociologer osv där det är mycket hög arbetslöshet oavsätt hög eller lågkonjunktur enligt en rapport från Saco som jag läst. Det är personer som har tagit en ”riktig” akademisk examen och som lagt ner mycket tid, energi och hela sin själ för att skaffa sig en bra utbildning och grund att stå på.

  Sedan borde hela utbildningssystemet göras bättre och stärka samverkan mellan skola-utbildning-arbetsmarknad/näringsliv.

  Detta behövs, för vi kommer att behöva olika kompetenser och olika erfarenheter till olika typer av företag, men även till olika offentliga verksamheter i samband med den stora generationsväxlingen.

  Tittar man tex i Platsbanken så är det inte mycket att ha. Det är mest telemarketing och sådant. Det behövs helt andra databaser där man hittar de riktiga jobben. Tex kan man klicka sig vidare från Platsbanken till andra databaser och där hittar man en del som är av relevans, tex Arbetsgivarverket.se

  Tittar vi större än Sverige och större än EU, så hittar vi den globala jobbdatabasen Monster.com

  Där ser man att det faktiskt växer fram nya jobb, men mest sker detta utanför EU. Troligtvis beror det på att trösklarna in på arbetsmarknaden är lägre där. Det ända undantaget inom EU är Storbritannien där man har Entry Level Jobs, dvs ingångslönejobb med rimliga ingångslöner. Så Storbritannien kan vara ett alternativ för många av våra arbetslösa ungdomar, åtminstone om de har minst gymnasieutbildning med kompletta betyg, dvs inga IG.

  Sedan skapar bemanningsbranschen en del arbetstillfällen, så man skall inte se det helt nattsvart, även om det förstås är väldigt svårt för väldigt många att komma in på arbetsmarknaden då det här mycket hård konkurrens om jobben, då det är fler arbetslösa än vad det finns lediga jobb idag.

  Mvh

  Mikael

 10. Fibrotjej says:

  Tack för ett bra inlägg!
  Tycker det blir mer och mer drastiska panikåtgärder från regeringen, allt i ett försök att reparera den stora skada de åsamkat.
  Blir bara en enda röra av allt tycker jag…

 11. inspirera says:

  Nu har jag en kanon utbildning men även om jag har det så finns de inom fas3 som oxå har det och sorry betald och gratis arbetskraft finns det väl ingen vettig arbetgivare/ företagare som säger nej till eller?

 12. Rolf Nilsson says:

  Tack för de värmande orden! Jag ska försöka utveckla det du frågade om och hoppas att det blir förståeligt.
  Det mest grundläggande kännetecknet hos våra
  ”fattigvårdsorganisationer” som säger sig vilja ”hjälpa” hemlösa, är nödvändigheten att växa och samtidigt överleva. Vare sig de är uppbyggda på en kristen värdegrund eller ser sig själva som utvalda för detta uppdrag, är det främsta intresset bevarandet av institutionen. Så till exempel om en organisation är uppbyggd på att ”hjälpa” utsatta människor, blir det paradoxalt nog också den organisationen som står längst ifrån viljan att se en lösning.
  Detta skulle ju äventyra organisationens existens och göra den överflödig i samhället.

  De stora heliga kolosserna Socialtjänsten, Stadsmissionen och Frälsningsarmén, men gäller även de andra organisationer som i grunden är overksamma då det gäller hemlöshetsfrågans lösning, bygger på en följugen bild av dagens hemlösa. Att godtrogna människor fortfarande tror någon av de ca 900 organisationer vi har i Sverige inriktade på hemlöshet skulle få antalet hemlösa (läs definitionen av hemlös på http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2000/3367/2000-15-1+Sammanfattning.htm) att minska i antal genom pengar och andra gåvor får allt omvärdera sin tro för att inte känna sig lurade.

  För hur ”gudagoda” och ”ärliga” representanterna för dessa organisationer än kan låta i olika sammanhang är självbevarelsedriften och upprätthållandet av det monetära systemet det bakomliggande syftet, då det är pengarna som ger organisationerna medel för att ta makten över andra människors liv och för sin egen överlevnad. Precis som en fattig/hemlös utan andra alternativ blir tvungen att tigga eller tvingas stjäla för sin överlevnad, måste också organisationerna göra vad som krävs för sin.

  Detta försvårar avsevärt eller kanske till och med omöjliggör en förändring inom dessa vinstbaserade organisationer, då det inte bara är deras egen överlevnad som sätts på spel, utan också den materialistiska livsstilen som förknippas med rikedom och makt.

  När nu alla ”hjälpa-hemlösa-organisationer” byggt sin grund på hemlösa människor blir i sin förlängning den oroande framtiden att bevara dessa institutioner, detsamma som att vidmakthålla människor i detta tillstånd. Så för att detta inte ska bli allt för uppenbart erbjuder organisationerna allt utom det primära för hemlöshetens lösning, vilket är ett tryggt hem. Detta är till största del förankrat i sitt egna pengabehov och/eller vinstsyfte.

  ”Vad kan jag tjäna på detta” är vad folk tänker. Om förtjänsten ligger i en verksamhet för och på hemlösa individer, kommer man bekämpa lösningsfokusering med ännu mer ”svindyr” reklam och tigga ännu mer pengar till sin organisation. Detta är en av orsakerna till varför folk inte är rättvisa mot eller kan lita på varandra.

  Då någon presenterar samma lösning för hemlösa som övrig befolkning har för att på ett någorlunda sätt klara av sina privatliv, då försvarar sig organisationerna med att problematisera och kategorisera hemlösa individer som en ”grupp” och påtalar olika problem och symtom vi alla skulle uppvisa efter ett tag i hemlöshet.

  • Tack så hemskt mycket för detta utvecklande av ditt tidigare resonemang, Rolf!

   Ja, jag misstänkte lite att det var något sådant du ursprungligen åsyftade, men den bild du målar upp är långt mycket mörkare än vad jag hade väntat mig. Jag blir inte glad av att läsa det, men jag är glad att du berättar om det.

   Jag håller med – det finns många paradoxala ”relationer” som uppstår mellan de som behöver hjälp med X och de som vill hjälpa till med X men samtidigt vill upprätthålla Y, och det är inte unikt för hemlöshetsproblematiken, tyvärr. Men det kanske blir väldigt extra tydligt där?

   En annan sak som slår mig är också om inte ”tidsandan” gör sådana här företeelser alltmer vanliga; jag har ofta reflekterat över den generella ”individualisering” som pågått ända sedan 80-talet, och hur fokus, och därmed ”ansvar” – på gott men också alltför ofta tyvärr på ont – flyttats från ”samhället” till ”individen”.

   Och de här sakerna är luriga; det är så lätt att börja skylla på individer och ”dålig karaktär” och sedan bunta ihop dessa individer med ”dålig karaktär” i en grupp. Denna grupp kan man sedan lätt svartmåla, för att på ett bekvämt sätt skjuta ”problemet” ifrån sig. Det är alltid lättare att sparka ”neråt” än att sparka ”uppåt” (men det är ju egentligen alltid ”uppåt” man måste sparka om man verkligen vill få till en förändring i systemet eller samhället!)

   Och det är ju så fördomar, rasism och annan extremism både uppstår och frodas – med svartmålningar, generaliseringar och sparkar ”neråt”.

   Och det är mycket svårare att ta ett gemensamt samhällsansvar, trots att – paradoxalt nog – de flesta problem i min mening egentligen inte är ”individuella” utan samhällsproblem. Kort och gott: Individualism må ibland vara bra för de som har det bra och klarar sig, men individualism löser i sig inte samhällsproblem. (Individualism, en referens från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Individualism)

   Men jag gör ingen längre filosofisk utläggning om detta här, utan återkommer möjligtvis till dylika filosofiska resonemang i framtida bloggposter. Så, tillbaks till verkligheten…:)

   Rolf, jag är långtifrån lika insatt som du i hemlöshetsfrågan, men jag känner till begreppet ”housing first” och tycker att det är ett så självklart rätt förhållningssätt att det vore vansinne att inte följa den linjen, om man är genuint intresserad av att lösa problemen och inte endast upprätthålla status quo. Därför hoppas jag personligen på att detta tillvägagångssätt ska bli praxis inom en snar framtid.

   Jag hänvisar övriga intresserade läsare till Rolf Nilssons blogg: http://foreningenstockholmshemlosa.bloggsida.se/.
   En bloggpost som kan ge läsare en skjuts in i problematiken, är t.ex. http://foreningenstockholmshemlosa.bloggsida.se/diverse/hemlosa-baktalas-av-egenintresse

   Avslutningsvis kom jag dessutom att tänka på en mycket speciell komiker och ett mycket speciellt klipp med denne komiker.
   Jag presenterar därför härmed, och rekommenderar å det varmaste: George Carlin; enligt mig den bäste komikern av dem alla, och enligt mig en av de mest intelligenta människor som funnits.
   (Länkar: George Carlin på Wikipedia, George Carlin – Quotes)

   Varför jag tar upp detta är inte på något sätt för att ”runda av” med något humoristiskt; det är minst lika mycket allvar som det är komik i detta – sådan var George Carlin (som tyvärr gick bort 2008) ofta i sin komik och i sina framträdanden.

   Se, hör och njut:
   George Carlin – on Homelessness, Houselessness and Golf
   (min not: George Carlin – om hemlöshet, huslöshet och golf)

   Och tack så mycket än en gång, Rolf!
   Och du är hemskt välkommen tillbaka på De Tystas Röst!
   Mvh
   De Tystas Röst

 13. Rolf Nilsson says:

  För att erhålla föreningsbidrag av stad och stat ska föreningen vara demokratiskt uppbyggd och följa samma linje som stadens egen hjälpverksamhet. Stockholms Stadsmission är en ideell förening med mångmiljonbelopp i bidrag av både stat och kommun. Utöver dessa skattemiljoner i bidrag används dessutom Stadsmissionen för uppköp av diverse tjänster av staden, där olika former av ”fostringsboenden” för hemlösa till exempel ingår. Men hur demokratisk är denna förening när man synar deras paragrafer, där medlemskapet måste stå som grund för en demokrati? Stadsmissionens andra paragraf om medlemskap säger så här; ”Föreningen har understödjande medlemmar. Medlemskap beviljas av föreningens styrelse efter skriftlig ansökan. Medlem skall betala årsavgift som fastställs av det ordinarie föreningsmötet”.
  Är detta verkligen vad demokrati står för?

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa

 14. Pierre says:

  Integrationscoaching är en integrationskurs som syftar till att ge hemlösa och utsatta i samhället, en chans att komma tillbaka till ett normalt liv.
  målet är att göra eleverna till självförsörjande och produtiva människor.
  Jag var den första eleven och fungerar kanonbra idag

 15. Rolf Nilsson says:

  Själv tycker jag hela tanken låter som ännu ett sätt att förtjäna pengar och bygga sig en egen plattform och skapa sig ett tillvägagångssätt att göra eller fortsätta sin politiska karriär. Men på vilkas bekostnad?
  Jag tror inte de människor som söker sig till dessa ”yrken”, till olika organisationer, till forskning eller söker politiska positioner på allvar kan ställt sig frågan: Är mitt syfte verkligen rent ifråga om att hjälpa hemlösa människor till ett tryggt hem med ett fungerande privatliv?
  Man hjälper människor att uthärda en stund till och i den nöd man befinner sig blir man självklart tacksam. I tunneln. I det avskärmade helvete som hemlöshet innebär så kan det räcka med en liten bulle.
  Men säger du också då att du medverkar till att permanentera utanförskapet? Till alla er inom de religiösa organisationerna som slår sig för bröstet av godhet samtidigt som kassakistorna växer säger jag:
  Du kan inte tjäna två gudar samtidigt. Står det inte så i bibeln? Har ni inte sett att angöra en brygga? Där är det en gubbe som står med ena foten på en båt och den andra på bryggan, samtidigt som båten glider ut och vi ser hur det blir ett större och större avstånd mellan båten och bryggan.
  Detta gäller de allra flesta organisationer. De drar till sig människor som kanske tycker det här med hemlöshet är oacceptabelt. Människor som efter ett tag hamnar i ett slags symbiosförhållande och står där mellan den utsatte och den ofta stora hierarkiskt uppbyggda organisationen.

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms Hemlösa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: