Moderaterna och Nationalencyklopedin

I Nationalencyklopedin står det "arbetslöshetsförsäkring", inte "arbetslöshetsbidrag".

I Nationalencyklopedin står det ”arbetslöshetsförsäkring”, inte ”arbetslöshetsbidrag”.

Surt, sa moderater om kommunala jobb. Vad hände med deras arbetslinje egentligen, undrar jag?

Kommun anställde alla långtidsarbetslösa” rapporterar Sveriges Radio.

Edvin Alam (m) kommenterar på twitter;

Och ”Högern” försvarar uppenbarligen att människor hellre ska jobba gratis i Fas 3. Det, tycker jag, är riktigt pinsamt och ovärdigt för ett land som Sverige. Jag tycker att det vore rimligt att först åtgärda problemen med Fas 3 innan man börjar gnälla på att kommuner anställer långtidsarbetslösa. Thomas Böhlmark (m) skriver

”Frågan är bara hur dessa jobb löser utmaningarna långsiktigt.”

Förmodligen mycket bättre än Fas 3. Människor mår bättre av att få lön för sitt arbete än att jobba gratis. Hur hade Edvin och Thomas mått av att jobba gratis? Vidare förbättrar en riktig anställning människors CVs. Det är nog bara bra, dels för människorna själva och dessutom för en verklig arbetslinje värd namnet. Böhlmark skriver vidare

”Upprördheten är stor vid påpekandet om att det jublas över att man i kommuner väljer att föra människor mellan transfereringssystem, men mest av att a-kassan benämns vid ett bidrag.”

Inte så konstigt, väl? Det heter väl inte ”arbetslöshetsbidrag”, eller? Jag hittar nämligen inte ordet ”arbetslöshetsbidrag” här i Nationalencyklopedin. Enligt encyklopedin heter det ”arbetslöshetsförsäkring”. På arbetsförmedlingens hemsida står samma sak. På Wikipedia står samma sak. Därför tror jag nog det heter ”arbetslöshetsförsäkring”, faktiskt.

Nationalencyklopedins hemsida står även detta:

”Mycket information på Internet är vinklad och politiskt styrd, har ett religiöst budskap eller vill på annat sätt påverka sina läsare. Det är svårt att veta vad man kan lita på i det enorma utbudet. Därför är det viktigt att hitta information som är relevant, tillförlitlig och objektiv. På NE.se finns pålitlig kunskap som är sann och opåverkad. Vår ambition är att Sveriges alla vetgiriga personer, elever, skolor och företag ska se NE.se som det naturliga valet när det gäller att söka fakta. (Nationalencyklopedin)”

Jag litar på Nationalencyklopedin. Det tycker jag moderater också kan göra.

Thomas Böhlmark skriver även

”Det finns också reformer som också kan göras nationellt och lokalt för att stärka framkomsten av nya jobb och stärka matchningen. Fler reformer för förbättrade transfereringssystem.”

Som sjukförsäkringen ”förbättrades” 2008? Isåfall tror jag nog status quo är att föredra.

”Fler reformer för ökad företagsamhet och matchning”

Fler coacher? Och fler mobbskatteavdrag jobbskattebidrag jobbskatteavdrag?

”Ökad dialog mellan kommun, skola och näringsliv.”

Mer tvångsarbete Fas 3?

(Författaren ber om ursäkt för att fingrarna slant lite på tangentbordet. Jag passar därför på att tipsa meningsmotståndare om att vara försiktiga med ordvalen; de kan så lätt studsa tillbaka på en själv.)

Trevlig sommar!

[Kommentera]

PS. Passar också på att tacka Jinge för hans idoga bloggande genom åren (han slutar på Jinge.se) och jag önskar honom lycka till med Bilderblogg!

Bloggat om ämnet:

Övrigt intresssant:

Regering: M FP C KD Opposition: S MP V Övriga: SD PP FI Förbund: m fp c kd s mp v sd pp
Portaler: politometern netroots m fp c kd s mp gb v

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

5 Responses to Moderaterna och Nationalencyklopedin

 1. ”””

  LANDSKRONA.
  Nu sätter Arbetsförmedlingen stopp för Handtaget i nordvästra Skånes hemtjänstverksamhet. Sedan hösten 2010 har föreningen varit anordnare av Fas3-jobb som har bestått av att långtidsarbetslösa har fått utföra olika typer av hushållsnära tjänster åt pensionärer bosatta i Landskorna stad, utan att pensionärerna har behövt betala för det. Från början skedde det i liten skala, men under större delen av förra året hade man ett 20-tal deltagare som regelbundet hjälpte omkring 50 pensionärer i deras hem flera timmar i veckan.

  I reglerna för hur det är tänkt att Fas3 ska fungera framgår det tydligt att det inte får vara en verksamhet som snedvrider konkurrensen och att det inte får vara ordinarie jobb som utförs. Trots att deltagarna i Handtaget har utfört samma arbete som både erbjuds i kommunal och privat regi men mot en kostnad och att Arbetsförmedlingen har gjort två rutinmässiga uppföljningar av verksamheten sedan den startade har den blivit godkänd och kunnat fortsätta

 2. Pingback: Arbetslösa anställdes av kommunen « skvitts

 3. skvitt says:

  Om jag känner dig rätt så vill du säkert också uppmärksamma detta 50-årsjubiléet som jag tog upp här:
  http://skvitts.wordpress.com/2012/10/11/rachel-carson-tyst-var/

  /Skvitt

 4. Till kommenterare: Jag vill be om ursäkt för att det har dröjt innan kommentarer släppts fram på sistone; bloggen är av särskilda skäl modererad (dvs den är inställd på att alla kommentarer ska godkännas av mig). Vidare har jag inte bloggat på ett tag nu, vilket innebär att jag inte haft översikt på bloggen – detta är anledningen till att kommentarspubliceringen dröjt.

 5. Dr Lekman says:

  Hej.
  En god blogg som tar upp goda synpunkter ur ett mänskligt perspektiv. Om du inte har något mot det lägger jag in dig under Intressanta sidor p min blogg.
  /Dr Lekman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: