Bilder av Fas 3

Bilder av Fas 3 - meningslöshet, tystnadsplikt, hot och tvångsarbete.

Bilder av Fas 3 - meningslöshet, tystnadsplikt, hot och tvångsarbete.

Jon Weman har nyligen skrivet en utomordentlig artikel om Jobb- och Utvecklingsgarantins Fas 3 – den bästa artikeln jag hittills läst om ämnet. Den handlar bl.a. om Tomas, som arbetar utan att vara anställd med arbetsuppgifter som är skadliga för honom;

”[Tomas] hörde av sig till Arbetsförmedlingen med sina invändningar. Kort efteråt kom hans handledare fram till honom och frågade om han var missnöjd med platsen.
– Jag svarade ärligt att det var jag, berättar han.
– Då kan du gå direkt för jag vill inte ha negativa arbetare här, var svaret han fick.
Nästa dag fick han beskedet att han blivit avstängd – och därmed förlorar ersättningen under 90 dagar. Efter en diskussion mellan honom, Arbetsförmedlingen och hans fackliga ombud kom beskedet att han trots allt kunde gå tillbaka.
– Därefter fick jag höra från min handledare att om jag blandade in facket eller media, skulle jag åka ut.”
(Miljonvinster för Fas 3-företag, Jon Weman, Arbetaren, 24 feb 2011)

Så trycker man alltså ned en arbetslös i Fas 3 som dessutom har problem med hälsan. Med hot om avstängning och ekonomiska problem vill man tvinga denne till tystnad. Om folk undrar varför fackföreningar som SAC Syndikalisterna finns, bör de kanske tänka efter en gång till…

Artikeln berättar vidare om Daniel som arbetade gratis åt Sandvikens kommun;

”Det man hör är att i dag har det blivit svårt att få ut folk i arbetsträning och praktik. Kommunen vill inte ha vanliga gratisjobbare längre, de vill ha Fas 3-are, för då får de dessutom pengarna.”
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Det blir alltså en ohelig symbios mellan kommun och arbetsförmedling som leder till att riktiga jobb trängs undan. Och det blir en win-win-lose-effekt; vinnare nummer ett är arbetsgivarna som får gratis arbetskraft och dessutom profiterar på det. Vinnare nummer två är staten som slipper föra en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vem som förlorar på det kan läsaren nog själv räkna ut. Och det är just det här som skapar en tredje klassens medborgare som arbetar utan anställning och utan lön. Jag undrar vad andra löntagare tycker om detta?

Pentti berättar om meningslös sysselsättning på Jobbfabriken i Linköping;

”Det var en hall med stolar, det var allt. I två dagar fick vi föreläsningar på ämnet ”vad är ett projekt?”. Allt var bara en massa trams för att hålla folk sysselsatta.”
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Och Susanna berättar om Jobbfabriken i Stockholm;

”Vår handledare, var hela tiden upptagen med att sitta och ringa till olika AF och ragga mer folk. Det var helt oseriöst, det enda som var viktigt var närvaron, att vi skulle vara där 9-17.
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Närvaroplikten framför allt – därefter tystnadsplikten?

Ivan Daza, Jobbfabrikens grundare, påstås vara en ”inspiratör med humor som arbetsredskap”. Men han uttrycker sig på detta sätt;

”Det man ska ha klart för sig är att 60 procent eller så av alla i Fas 3 vill inte ha ett jobb. Vi satsar på dem som har initiativ och själva vill något. De som klagar, det är personer som helst inte skulle vilja vara på Fas 3-placering överhuvudtaget, men det är ju inte vårt fel.”
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Jag tycker detta uttalande är varken inspirerande eller humoristiskt. Har Ivan Daza fått betalt av staten för att fälla nedlåtande kommentarer om sina egna kassakor, de arbetslösa? Är han en representativ talesman för den s.k. ”arbetslinjen”, månne?

Helén, f.d. butikschef, fick en skenanställning som Fas 3:are på Prio 1;

”Ändå var jag arbetsledare när vi byggde upp hela butiken, byggde om lokalen och inredde. Hela arbetet gjordes av Fas 3-are. Och ändå kan jag lugnt säga att hälften av dem gjorde ingenting, utom att dra in anordnarbidrag till Prio 1. […] ”Bistånd till behövande”, påstods det. Jag såg inte att de delade ut någonting. Vi hade inga kontakter med socialtjänsten eller kyrkan, ingenting.”
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Helén fick lämna Prio 1 när hon ifrågasatte varför hon inte fick någon riktig anställning, och hamnade istället hos Personalstrategerna, en annan Fas 3-anordnare, där

”Det är tänkt att vi ska ‘hitta vår egen perfekta Fas 3-plats’ ”.
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Jag trodde att det var tänkt att det skulle leda till jobb, inte till slussningar runt bland Fas 3-åtgärder. Eller vad det som statsminister Reinfeldt uttryckte det vid sitt besök på Prio 1 – ”Det är precis så här det är tänkt… enligt gällande förordning.”?

”Anton” berättar om sin arbetsförmedlare som ville skicka honom till “Projekt Livgardet” som på sin hemsida kallar sig ”Den hårda vägen till arbete”. På hemsidan står också bl.a. att långtidsarbetslösa ska få ges möjlighet att ”praktiskt visa sin arbetsvilja.” Det låter som en trevlig inbjudan, eller hur? Lite tyskt trettiotal i mina öron – men jag tror inte ”Projekt Livgardet” bjuder direkt på någon kabaré;

”Anton” spelade in ett samtal med sin arbetsförmedlare:

”det huvudsakliga syftet med Fas 3 är, att du har under så pass lång tid blivit försörjd av staten att nu vill staten ha tillbaka sina pengar. Du ska helt enkelt lämna tillbaka arbetskraft”.
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Är det detta som är den s.k. ”arbetslinjen”? Arbete utan lön? Det är precis av skäl som dessa jag för ett par dagar sedan lyfte frågan om tvångsarbete och höjde ett varningens finger för symbiosen mellan Arbetsförmedlingen och Fas 3-anordnarna. Jon Weman avslutar sin formidabla artikel med följande;

”Här beskriver Arbetsförmedlingens representant alltså själv Fas 3 som en form av tvångsarbete. Det är inte vad lagen säger. Som alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder, är Fas 3 i teorin till för den arbetslöses egen skull, för att öka möjligheterna till jobb: ”Genom sysselsättningen får du en möjlighet att skaffa dig erfarenheter, meriter och färska referenser”, står det i AF:s informationsblad.
Däremot stämmer arbetsförmedlarens beskrivning av tvångsarbete ganska bra med hur många arbetslösa faktiskt upplever åtgärden.”
(Miljonvinster för Fas 3-företag)

Ordet som återkommer obönhörligen är alltså: tvångsarbete.

Hur var det nu? Har Sverige skrivit under ILO:s konventioner eller inte? Eller ska vi kontakta FN-organet och be dem ta bort underskrifterna?

Den frågan tycker jag ska ställas till Fredrik Reinfeldt (m) och Hillevi Engström (m) i riksdagen.

[ Kommentera ]

Relaterat inlägg: Det moderna tvångsarbetet – FAS mot ILO

Forum: FasanForum för Välfärdsmanifestationen 2011.

Rekommenderat om Fas 3:

Rekommenderat om socialförsäkringarna (!):

Media & Bloggar – aktuellt om Fas 3:

Övrigt:

Andra bloggar om: , , , ,
Portaler: politometern netroots m fp c kd s mp gb v
Regering: M FP C KD Opposition: S MP V Övriga: SD PP FI Förbund: m fp c kd s mp v sd pp

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

8 Responses to Bilder av Fas 3

 1. Pingback: Välfärden på väg nedför ett stup! « Ett hjärta RÖTT

 2. Carl says:

  Här har Ni en rejält hycklande Socialdemokratisk politiker – http://svtplay.se/v/2358105/vastnytt/kommunalradet_det_var_inte_tankt_sahar

  Han låter precis som de privata arbetsgivare vilka jagar bidrag istället för rätt folk på rätt plats. Skäms på dig Paul Å – som till råga på allt är en före detta facklig representant – numera rejält välbetalt kommunalråd i en Sveriges absolut rödaste kommuner.

 3. Pingback: Statliga tvångsarbeten – nej tack! | Liberaldemokraterna

 4. Pingback: Från de tystas röst « skvitts

 5. Pingback: MARS 2011 de första blogginläggen följde inte med vid exporten « älwfewor

 6. Pingback: bloggbävning « älwfewor

 7. Pingback: Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts

 8. Pingback: Siffertrix alá De Luxe – eller alliansens egen verklighet. « BJÖRN ALVEBRAND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: