Ministern med rätt att fördröja

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m)

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) - med rätt att fördröja? (Foto: Johan Ödmann)

(Inlägget uppdaterat tis 21 feb 17.40)

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) riskerar en misstroendeomröstning p.g.a. dennes vägran att följa riksdagens beslut i sjukförsäkringsfrågan. Detta är i mina ögon resultatet av en till synes medvetet förd fördröjningspolitik när det gäller sjukförsäkringen. Vad som kommer hända är i dagsläget oklart; frågan diskuteras säkerligen just nu inom varje oppositionsparti.

Riksdagbeslutet – som fattades i juni förra året (!) – gäller dessa två punkter:

 1. Prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagar ska ske enligt de gamla reglerna.
 2. De s.k. ”nollklassade” ska få tillbaka sin tidigare ersättning.

Den tredje punkten i det ursprungliga förslaget – att stoppa utförsäkringarna – kunde inte röstas igenom eftersom Sverigedemokraterna motsatte sig detta förslag.

”Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring fem gånger hittills – utan att det har gått igenom. Men två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring haft effekt. Regeringen avgick 1981 och justitieministern 1988, eftersom man kunde förutse att riksdagen skulle rösta för att de skulle avgå.” (Misstroendeförklaring, Sveriges Riksdag)

Om detta nu skulle leda till att Kristersson får gå, skulle han bli den andre minister som lämnat posten efter att Alliansens sjukförsäkringsreform trädde ikraft 1 juli 2008.

Redan nu syns tecken på att Sverigedemokraterna återigen kan bli en sorts ”Svarte Petter”, och Svenska Dagbladet hjälper till med att sätta Sverigedemokraterna i rampljuset.

Själv är jag inte förvånad att Kristersson förhalat frågan om sjukförsäkringen; det är en metod man tillämpat varje gång problem uppstått eller kritik förts fram, ända sedan reformen infördes 2008. Jag varnade för ett fördröjande i denna fråga i detta inlägg, skrivet för över ett år sedan.

Nu är vi i ett läge där en minister öppet verkar obstruera ett riksdagsbeslut.

Uppdatering tis 21 feb 17.40:

Ulf Kristersson (M) bad om ursäkt för sitt tidigare uttalande på en pressträff under eftermiddagen. Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg menade att det inte längre är aktuellt att väcka någon misstroendeförklaring:

”Han har sagt att han inte tänker bry sig om det här, han har bett om ursäkt för det uttrycket och han säger att han ska återkomma med en analys och då får vi se vad det innebär. Det betyder inte att själva sakfrågan är avslutad men den konstitutionella frågan om han nonchalerar riksdagen har han bett om ursäkt för. Den får vi godta i det här läget, säger Sven-Erik Österberg.” (Ekot).

Regeringen ska återkomma med ett förslag senast den 1 mars, d.v.s. om ca. en vecka. Jag kan inte hjälpa det, men allt detta ger en känsla av déjà vu, eller hur?

[ Kommentera / diskutera ]

Relaterat på denna blogg:

Bloggat om detta:

Bloggat om detta tidigare:

Media:

Regering: M FP C KD Opposition: S MP V Övriga: SD PP FI Förbund: m fp c kd s mp v sd pp
Portaler: politometern netroots m fp c kd s mp gb v

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

7 Responses to Ministern med rätt att fördröja

 1. Pingback: Sjukförsäkringsfiaskot är större än Kristersson « Ett hjärta RÖTT

 2. Anna Maria says:

  Tack, tack och åter tack för denna debatt. Är f n sjukskriven och kommer på mig själv att vara rädd och osäker på om jag ska få min sjukpenning. Det är förmodligen så att jag får den ochjag får verkligen hoppas att det visar sig att min rädsla är ogrundad, men det är verkligen inte klokt att tanken överhuvudtaget dyker upp. Jag har absolut ingen tillit till sjukförsäkringen – det hade jag förr. Fiasko är precis just vad det är.

 3. Välkommen tillbaka!
  Rösten som är de tystas röst talar igen, http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=54302

  /Eva

 4. Kerstin Lind says:

  AM. Kalla det fiasko eller vad du vill, men redogör för vad S et consortes ska åstadkomma i stället. Löfvén har inte större möjligheter att förändra det nuvarande systemet, f ö initierat av S, än vad Alliansregeringen kan göra. Sverige har inte ekonomiska förutsättningar att låta ”bidrag” till ”Allt och alla” fortsätta att flöda ur S ymninghetshorn som valfläsk decennium efter decennium. Dags att ta till sig verklighetens sura äpple för ”bidragsvana” sossar.

  • Anna Maria says:

   KL. Kan inte se i min kommentar att jag någonstans skriver om ”bidrag till Allt och alla”. Jag skriver om dem som är för sjuka för att utföra just det arbete de är anställda för. Sedan finns det alltid de som ”fuskar”. De finns även idag och det är inte bra.
   Ödmjukhet och tolerans – en gåva det finns på för tok för lite av idag. Visst nej, känslor i politiken är inte politiskt korrekt, så jag tar tillbaka det med ödmjukhet och tolerans och behåller det för mig själv.

 5. Pingback: När avgår Ulf Kristersson? « Röda Berget

 6. Att Ulf Kristersson inte följa riksdagens beslut borde resultera i omedelbart avsked!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: