Bidragsberoende – det är vi alla

”Den som inte arbetar skall heller inte äta – det är något varje arbetare förstår.”
– Vladimir Lenin i Om svälten, Pravda No.101, 22 maj 1918

Inledning

Varje mynt har en baksida.

Varje mynt har en baksida.

I den svenska politiken har det sedan länge ofta talats om det s.k. bidragsberoendet, och jag tänker nu syna detta språkbruk lite närmare. Det brukar sägas att ”kärt barn har många namn”, och så är det sannerligen även i detta fall; språkbruket beror som alltid på vem avsändaren är, samt vilket syfte denne har. Men är ordet ”bidragsberoende” ett rättvist språkbruk? Om en medborgare är sjuk och behöver vård, kallar man väl inte denna då för ”vårdberoende”, utan ”vårdtagare”? Borde inte således då ”bidragsberoende” snarare kallas för ”bidragstagare”?

Det är hög tid att i detalj syna ordet , och vi börjar med den första delen av ordet, ”bidrag”:

Bidrag

Beroende på vem det är som talar kan ett ”” få t.ex. följande namn: avdrag, bistånd, ersättning, försäkring, peng, stöd, subvention etc. Låt oss inte förbryllas av dessa olika benämningars betydelse – den är nämligen en och den samma, och väldigt enkel: man talar i alla dessa fall helt enkelt om en ekonomisk kompensation. Men vi bör vara medvetna om att dessa olika benämningar har olika värdeladdning; detta är naturligtvis subjektivt, och om jag personligen skulle rangordna dessa 8 benämningar i stigande värde (1 = mest negativt, 8 = mest positivt) skulle jag komma fram till följande lista, med motiveringar:

(1) Bidrag – mest negativt, eftersom det inte säger något om mottagaren
(2) Bistånd – inte lika illa som ”bidrag”, fast nästan
(3) Stöd – bättre än ”bistånd”, eftersom ”stöd” indikerar ett tydligare behov
(4) Subvention – helt enkelt ett finare ord än ”stöd”, antyder en strukturell insats
(5) Avdrag – finare än ”subvention” eftersom det gäller en skatt som någon betalar
(6) Peng – bättre än ”stöd”, eftersom ”peng” antyder att det gäller en förtjänad lön
(7) Försäkring – ännu bättre, eftersom det antyder något som redan är förbetalt
(8) Ersättning – bättre än ”försäkring” eftersom det antyder att ersättningen är korrekt

Som sagt, rangordningen är subjektiv, men vi kan väl alla vara överens om att de olika orden har olika värdeladdning? Så är det dags att syna den andra delen av ordet, ”beroende”:

Beroende

Ordet ”” har en negativ och aningen nedvärderande klang – den som är beroende av någonting skäms ofta redan för detta, och att sedan ensidigt kallas för att vara ”beroende” upplevs säkert i många fall som kränkande. Varför används då ordet ”bidragsberoende”?

Ofta verkar det som om avsikten är att en skjuta in en moralisk kil mellan de som klarar sig helt utan bidrag och de som inte gör det, och – i många fall – mellan de som arbetar och de som inte arbetar. Det är helt enkelt ett klassiskt ”Vi och dem”-resonemang som automatiskt leder till en ökad misstro mot de som är s.k. ”bidragstagare”, vilket i sin tur ytterligare brännmärker grupper av människor som redan är utsatta.

”Den som inte arbetar skall heller inte äta” sade Lenin 1918, och syftade med detta till borgarna och de rika som inte arbetade ”på riktigt” utan endast ”sög ut” arbetskraften. Det finns tydliga liknande tendenser i den svenska politiska debatten 2010, men i det svenska fallet riktas udden åt helt motsatt riktning – mot den ”bidragsberoende” delen av den moderna arbetarklassen.

Vidare antyder ordet beroende att det möjligen finns ett underliggande – jämför med alkohol-, drog- och spelberoende – ungefär som att ”bidragsberoende” är en åkomma som man behöver hjälp att avvänjas från. En intressant fråga är om det möjligen är som vi skall avvänjas från?

Vem är ”bidragsberoende”?

Det är främst tre grupper av människor som oftast utpekas som ”bidragsberoende”: sjukskrivna, arbetslösa och socialbidragstagare. Dessa grupper tillhör de som är försäkrade i Socialförsäkringen och Arbetslöshetsförsäkringen, och de egentliga benämningarna på ”bidragen” för dessa grupper är sjukpenning/sjukersättning för sjuka, arbetslöshetsersättning för arbetslösa och ekonomiskt bistånd för socialbidragstagare.

Som jag visat ovan innebär egentligen alla benämningar en och samma sak – en ekonomisk kompensation. Om vi ”drar alla över samma kam” och tillämpar språkbruket med ”bidragberoende” att innefatta alla som av staten (d.v.s. skattebetalarna) erhåller någon form av ekonomisk kompensation så är således samtliga följande grupper av människor bidragsberoende:

 • Alla företag som har någon form av finansiellt anställnings- eller etableringsstöd
 • Alla myndigheter (finansierade med skattemedel)
 • Alla som går på en offentlig trottoar (bygget/underhållet är finansierat med skattemedel)
 • Alla som går i grundskolan (finansierad med skattemedel)
 • Alla som går på gymnasiet (finansierat med skattemedel)
 • Alla som kör på en offentlig väg (bygget/underhållet är finansierat med skattemedel)
 • Handikappade (ofta)
 • Politiska partier (alla som får partistöd)
 • Regeringen (finansierad med skattemedel)
 • Riksdagen (finansierad med skattemedel)
 • Ålderspensionärer

Var ska jag sluta i uppräkningen?

Frågan är nu om bidragsberoendet ska bekämpas för alla dessa grupper ovan, eller bara för vissa? Jag citerar George Orwells Djurfarmen (det slutliga och enda kvarvarande budordet i denna bok):

”Alla djur är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra.”

Eller kanske bidragsformerna för sjuka, arbetslösa och socialbidragstagare rentav borde narkotikaklassas? Kanske borde varje utbetalning följas av en varningstext (inklusive röd varningstriangel, som på medicinförpackningar):


Utbetalning 2010-01-01 från Socialförsäkringen.

VARNING!
Långvarigt nyttjande kan vara beroendeframkallande.
Kontakta regeringen för mer information, eller om du misstänker missbruk.

För att vara rättvisa och solidariska bör vi då inte glömma att också skicka samma varningstext till alla andra som också får med skattemedel finansierad ekonomisk kompensation.

För vi är alla – och har någon gång varit – bidragsberoende.

Signerat,
De Tystas Röst.

Kommentera & diskutera gärna!

Referenser

Eftertankar

 

Placa George Orwell.

George Orwells Torg, övervakat av kameror, Barcelona, Spanien. (Bild: Fibercool)

Jag är naturligtvis medveten om att ett passivt bidragstagande inte är ensidigt positivt för individen och dennes självkänsla – få vill väl vara ”bidragsberoende” med den sociala brännmärkning detta innebär? Jag tror att de allra flesta s.k. ”bidragstagare” vill arbeta på riktigt efter sin förmåga – och med ”riktigt” menar jag ett riktigt, fast jobb till en vettig lön, eller en vettig och meningsfull utbildning som med stor sannolikhet leder till ett riktigt jobb. Däremot är förmodligen många s.k. ”bidragstagare” tveksamma till att utföra förtäckt arbete på den ena lönesubventionerade ”praktikplatsen” efter den andra, eller att jobba som osäkert anställda ”heltidsvikarier”. De vill heller säkert inte tvingas till ett av myndigheter övervakat ”arbetssökande” med sträng närvarokontroll, eller på ändlösa ”jobbsökarkurser” – som om dessa aktiviteter signifikant skulle kunna förändra verkligheten på arbetsmarknaden. Det är väl klart att – som någon känd partiledare har sagt – det är bättre att ha ”en fot inne” på arbetsmarknaden än att stå utanför, men om ens fot kläms gång efter gång i dörren, är det väl bara mänskligt om man drar undan den?

De Tystas Röst

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

11 Responses to Bidragsberoende – det är vi alla

 1. inspirera says:

  Tack för kommentar, att delta , stöda och att förändra människans många gånger hopplösa situation kan inte vara försent, att visa sitt engagemang genom att blogga, prata eller skriva på en namnlista som döptes till FemtioTusen Röster är vad vi behöver. Vi måste visa våra bestämmare att det inte kan fortsätta som det är, våra viskningar måste bli kraftfulla och det kan det enbart bli om alla säger stopp nu, vi vill inte att våra medmänniskor ska dö, vi vill inte ha ett land med ökad kriminalitet, p.g.a. att människor far illa av de reformer som finns. Vi vill ha fungerande myndighetsorgan som är där för att hjälpa när vi inte kan själva,

  Jag länkar till er och bloggposten väcker lite av min rebellanda till liv.

  För att bli beroende bör det vara någon eller något som stänger andra möjligheter, de förtäckta praktik eller fas 3 är en guldgruva för företagare och snart blir väl all personal utbytt i hemtjänst och äldreboenden, för vilka kommer att säga nej till gratis och betald arbetskraft!?

 2. Tack själv Inspirera!
  Ja, det är så sant som det är sagt – ”vilka kommer att säga nej till gratis och betald arbetskraft!?

  Jag har själv skrivit under namninsamlingen FemtioTusen Röster, och jag rekommenderar alla som läser detta att göra likaså!

  Gör det här: http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4245

 3. Jag fick in fel länk. Här är den rätta som går direkt till inlägget :) http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=39374

  /Eva

 4. Christina Meltin Westerlund says:

  Fantastiskt bra!

 5. Pingback: Sjuka och arbetslösa är borträknade « Ett hjärta RÖTT

 6. Bengterikj says:

  Skatt är bidrag.

  Tips: Skriv lite kortare!

 7. Bella says:

  Urbra skrivet!

  Speciellt gillade jag det där om varningstexten!

  Vad sägs om att ge alla som lyssnar till alliansens retorik en varningens ord om att inhumaniteten kan smitta?!

  Jag kommer att lägga ut en länk hit hos mig.

  • Tack så mycket, Bella!
   Jag hoppas med ”De Tystas Röst” kunna sprida och diskutera både opinion, insikt och glädje i en salig blandning. Att inhumanitet kan smitta är tyvärr både en sanning och realitet; detta kommer jag garanterat att återkomma till framöver i olika sammanhang. Jag tackar än en gång för länkandet! För andra som läser detta, titta gärna in på Bellas blogg också: .

 8. Tant says:

  Bara PS. BarnBIDRAG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: