Som om det inte var nog

Ska sjuka utförsäkrade hädanefter hänvisas till Kyrkan?

Igår publicerade De Tystas Röst ett gripande brev från Nätverket till ärkebiskop inom , ett brev som handlar om de nuvarande sjukförsäkringsreglerna och hur de direkt påverkar de som drabbats av dem.

Värmlands Folkblad (VF) berättar dessutom i artikeln ”” att:

Jourhavande präst har funnits i Sverige sedan 1956. Aldrig har så många ringt dit som under 2009.

Det är klart att människor mår sämre i dag på grund av utförsäkringar och uppgivenhet, säger Kenneth Birath, diakon och ansvarig för jourhavande prästverksamheten i Karlstads stift.
(Värmlands Folkblad)

Är det så här det ska vara, tänker jag? Att kyrkan ska behöva ta vid i denna omfattning, när det egentligen är samhället i allmänhet och sjukförsäkringssystemet i synnerhet som brister? Är det detta som ska vara praxis i dagens Sverige? Är inte detta lite… ?

Nu har ju t.o.m. en borgerlig ex-minister tagit bladet från munnen och sagt vad han tycker om . Och jag tycker själv inte på något sätt att det är underligt att . Den förda sjukförsäkringspolitiken är ju , och på allt för många håll redan .

Och hur står det egentligen till med de utförsäkrades ekonomi nu då ?

I januari fick 72 procent av de utförsäkrade mindre ersättning utbetalt än vad de tidigare fått från sjukförsäkringen, trots att det motsatta utlovades av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. (Gunvor G Ericson, Miljöpartiet, i Aftonbladet)

Ekot rapporterade tidigt i år om detta.  Dagens Nyheter och Aftonbladet skrev också om det nyligen, men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin menar att media har fel [sic] (?). Svenska Dagbladet skrev också om det här, men SvD:s Sanna Rayman försökte ändå sig på tricket att gå balansgångslak lina. Total förvirring råder uppenbarligen på vissa håll.

Och som om det inte var nog…

…publicerar idag två debattörer från en där debattörerna menar att sjukförsäkringen fortfarande är för generös:

Regeringens kritiker borde ta fasta på att systemet fortfarande har ett antal övergenerösa inslag, snarare än att ropa högt och indignerat om ”stupstockar”. (Debattörerna i Aftonbladet)

De Tystas Röst frågar öppet debattörerna:

Tycker ni att även detta är generöst?

(Öppet brev från utförsäkrade till Gunnar Axén (M), 17 jan 2010; Axén har ännu inte besvarat brevet…) (Aftonbladet)

Debattörerna från Timbro är Nima Sanandaji och Thomas Idergard (som ibland även syns till i  SVT:s nyhetspanel). Deras ”rapport” finns som PDF här.

Välj själv: bokhyllan eller källsortering? Källsortera mera!

Jag tycker själv inte denna ”rapport” borde lämnat botten av den papperskorg den en gång kom ifrån.

Vilken planet lever ni på, Idergard/Sanandaji? Det är nog hög tid att lämna de bekväma kontoren i Stockholm och ge er ut på besök i den . Och bjud gärna med er Christina Husmark Persson, Gunnar Axén och Helena Rivière på resan, det skulle göra dem gott.

.

Signerat,
De Tystas Röst.


Källor: , , , NSD, , Värmlands Folkblad

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)

Bloggat 1: Lasse Strömberg, Ett Hjärta Rött, Veronica Palm (S)

Bloggat 2: Eva Hillén Ahlström; kort men ack så gott:
Ett år i fattigland” och ”Insändare av 97-åring (läs dikten!)

Bloggat 3: OS Special! Rekommenderas varmt :)
Försäkringskassan – Inifrån!:
”Apropå OS – Hur lång startsträcka behöver nya FK?”

Missa heller inte:
Alliansfritts recension av boken ”Bidragskulturen (som är skriven av , som också nyligen skrev )

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

5 Responses to Som om det inte var nog

 1. Myz says:

  Borde de inte byta ur ordet rehabiliteringskedja till reaktionskedja?
  Hade de gjort en ordentlig riskanalys från start hade det inte sett ut som det gör idag… Ej heller behövts läggas så mycket pengar på fiaskon utan på de sjuka att kunna ta hand om sig och sin livskvalitet.

  Den sjuke ”jobbar” redan över 100% med sina sjukdomar, dagar, nätter, helger och då andra har semester. Aldrig en ledig stund… hur mycket är det tänkt den sjuke ska jobba mer än den friske för att få del av samhället? Jag blir så trött på att inte få finnas till…

  • @Myz:
   Borde de inte byta ur ordet rehabiliteringskedja till reaktionskedja?

   Myz, kärt barn kan få många namn :); den s.k. ”rehabiliteringskedjan” innehåller de facto ingen rehabilitering i sig; det är tidsgränser bestämda av friska människor utan eget ansvar, tidsgränser som sjuka människor har att rätta sig efter, vare sig de kan det eller inte, vare sig de har stöd från samhället eller inte, varken mer eller mindre. Att den skeppats med namnet ”rehabiliteringskedja” är samma sak som att segla under falsk flagg.

   Jag har följt sjukförsäkringsfrågan sedan 2001, och något så kontraproduktivt och destruktivt som Alliansregeringens s.k. ”rehabiliteringskedja” har jag aldrig skådat i dessa sammanhang.

   Hade de gjort en ordentlig riskanalys från start hade det inte sett ut som det gör idag…
   Myz, du har helt rätt; Tyvärr har inte de ansvariga Alliansföreträdarna lika hög intelligens som du har i denna fråga. Dessutom har de varit både blinda, tondöva och ideologiskt fastkedjade. I stort sett alla remissinstanser var kritiska till den s.k. ”rehabiliteringskedjan”; en bra sammanfattning finns här:

   ”Ministern sprider felaktiga uppgifter om remissinstanserna”
   http://www.utredarna.nu/kjellrautio/2009/12/07/ministern-sprider-felaktiga-uppgifter-om-remissinstanserna/

   Det finns naturligtvis mer historik bakom detta (De Tystas Röst vet mycket…:), och om någon skulle påstå att inga röster höjts förut så är det helt enkelt lögn. Jag tror att sjukfrågan kommer att bli en av de tre viktigaste frågorna inför valet 2010, och jag tror dessutom att det är den frågan som slutligen kommer att fälla Alliansregeringen.

   Ett hett tips för den som vill fördjupa sig i frågan är Björn Johnsons splitternya bok ”Kampen om sjukfrånvaron”, som jag skrev om i detta inlägg: https://detysta.wordpress.com/2010/02/13/boktips-4-bocker-for-framtiden/

   Den håller jag på att läsa just nu.

 2. inspirera says:

  Nu är det nog häng på och slut upp nu får nu har jag mina stillettisar på…morrr

 3. erik says:

  Klart det är jobbigt att man får mindre pengar som sjukskriven eller arbetslös när man vant sig vid ett par decenniers socialistisk arbetsföraktande politik.

  Jättejobbigt.

  • Erik, det är nog inte så jobbigt mer mindre pengar, pengar är bara världsliga ting. Det som är jobbigt är när man inte har tillräckligt med pengar när man är sjuk för att köpa t.ex. medicin som man behöver, mat för att äta, eller betala sin hyra för att inte bli vräkt; dvs – överleva i största allmänhet. Och då har jag inte ens nämnt de sjuka som inte får någon ersättning alls, trots att de betalat skatt för sin sjukförsäkring. Hade du blivit långvarigt sjuk, så tror jag att även du hade förstått detta, oberoende av vilken politisk tillhörighet du har. Tycker du t.ex. att detta är resultatet av socialistisk arbetsföraktande politik också, eller?

   De Tystas Röst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: