Politiska rockader

Politiska rockader. (Foto: Alan Light)

Lite lustigt är det allt att befinna sig mitt i ett politiskt vakuum. När socialdemokraterna nu navelskådar sig själva och den politiska oppositionen i stort sett är frånvarande, ja, då blir det tydligt att det är något som saknas i den politiska debatten. Vad vi nu ser är positioneringar och paradoxer. Men det är å andra sidan ganska underhållande.

Gustav Fridolin (mp) utmanade både till höger och vänster genom att nyligen göra anspråk på det politiska centrumfältet. En rockad åt mitten. Och att det skulle reta gallfeber på ”äkta” liberaler var inte oväntat. Svaret dröjde inte länge:

Andra partier har bildats för att förvalta klass- och gruppintressen eller för att protestera mot samhällsförändringar som sekularisering, invandring eller högteknologi. Folkpartiet liberalerna är den enda politiska kraft i Sverige som bildats med uppgiften att förvalta och vidareutveckla liberalismens idéer i vår tid. (Nina Larsson (FP) och Johan Pehrson (FP) på DN Debatt)

Men vad dessa ”äkta” liberaler missar är att de faktiskt själva lämnat ett stort tomrum efter sig; socialliberalismen är i det närmaste övergiven inom Folkpartiet. De ideologier som råder inom Alliansen för tillfället är konservatism och ekonomism. För Folkpartiet har detta varit en rockad åt höger.

Centerpartiet verkar vilja dra lärdom av att man hamnat i ”alliansskugga” och låtit sin ideologi sakta men säkert smälta samman med Moderaternas. Partiets namn är dessutom idag minst sagt missvisande. Men jag ser inte ännu någon antydan till en rockad.

Kristdemokraternas framtid är oviss; ska man flytta sig ännu längre ut på högerskalan, eller dra lärdom av att hanteringen av sjukförsäkringsreformen är en stor bidragande orsak till att man tappat väljare? Göran Hägglund lanserar nu ”relationslinjen” och gör något av en rockad vänster:

En relationslinje är värnet mot ekonomism och en instrumentalisering av människor. Det handlar om ökad makt och myndighet till landets familjer. Om bemötande i vård och omsorg. Om att hålla ihop villkoren för stad och landsbygd. Om att motverka den åldersrasism som bland annat värdesätter människor baserat på produktivitet, eller helt enkelt ser ålder som en belastning. […]

Målet är inte en budget i balans eller 40-timmarsvecka för alla. Målet är samhällsgemenskap.

(Göran Hägglund i SvD)

Dessa ord tycker jag låter både kloka, bra och vettiga; problemet är bara att det rimmar väldigt illa med den politik Alliansen bedriver idag.

Mer förvirring: En kristdemokrat plagierar ett folkhemstal av Per Albin Hansson. Rockad vänster. En moderat ekonomist lyfter frågan om medborgarlön. Rockad mitten/vänster?

Och Sveriges ekonomi sägs nu hyllas runt om i Europa samtidigt som vi har massarbetslöshet, ökande utanförskap, ökande klyftor, utförsäkringar, ökande sjukskrivningar, ökande förtidpensioneringar och ingen politik som vill bemöta detta; Regeringen verkar inte ha några ambitioner överhuvudtaget. Förutom jobbskatteavdrag förstås. Och Moderaterna hyllar sig själva på DN Debatt med en nationalekonomisk retorik utan politik, och utan att beröra sociala frågor mer än på ytan. Det är dock högst förståeligt; den verkliga verkligheten avskräcker nämligen.

Det är tydligt att Sverige just nu upplever en ideologisk torka; istället för framtidsambitioner har vi apolitik.

Och vår statsminister sitter still i båten. Han vill inte flytta några pjäser. Det är nämligen inte lätt att göra utan en opposition, utan en strategi och utan några egna visioner.

Ur led är tiden.

Kommentera gärna!

Bloggat:

Regering: M FP C KD, Opposition: S MP V, Övriga: SD Övriga: PP, FI

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: