Opinion utan politik

Opinion utan politik - Alliansen imponerar inte.

Opinion utan politik - Alliansen imponerar inte.

Det är föga förvånande att Moderaterna dominerar just nu – det sker dels på bekostnad av de övriga allianspartierna men det beror naturligtvis också på frånvaron av en fungerande opposition. Kristdemokraterna gör en bottennotering; väljarna flyr och partiledaren flyr – nu inte bara från den infekterade sjukförsäkringsfrågan. Och stödet för det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ökar.

Opinionsmätningar i all ära, men de säger inte så mycket om den tid som komma skall. Jag tror – och verkligen hoppas – att den breda politiska diskussionen kommer att ta fart under våren.

Jag hörde igår på radion en dam som ringde in och kritiserade Alliansens tal om ”bidragslinjen”; hon menade att ”avdrag” också kan ses som ”bidrag” och att Regeringen i verkligheten står för ”avdragslinjen”.

Jag ler och håller med; Alliansens ”arbetslinje” verkar onekligen ha blivit en ”avdragslinje”, vilket jag också skrev om i mitt förra inlägg. Och det är ytterligare ett symptom som visar på en oroväckande tendens att den ”samhällsbärande” politiken mer och mer ersätts av den ensidiga ekonomism Anders Borg (m) & co företräder;

Regeringens politik imponerar inte. Men i detta fall handlar det kanske inte i första hand om bristande förståelse, utan om ideologiska låsningar. Enligt Reinfeldt skapas framtidens jobb genom sänkta löner och genom att fattiggöra arbetslösa.

Med ett sådant ensidigt synsätt ser framtiden mörk ut för industrin och därmed också för stora delar av den kunskapsintensiva tjänstesektorn. I verkligheten saknar det enda arbetarpartiet en arbetslinje värd namnet.

Jag håller med Lind och hans kritik är mer än berättigad. Framtiden kommer att bli intressant, både till höger och vänster.

Miljöpartiet är det parti som i min mening har minst problem idag; Anders Wallner och Birger Schlaug gjorde nyligen två bra sammanställningar av de nya språkrörskandidaterna.  Gustav Fridolin verkar i nuläget bli en av de två som tar över rodret och det förvånar mig inte. Såhär skrev Fridolin tidigare i Expressen:

Vi lever i en tid då samhällsproblem förvandlas till individuella tillkortakommanden. När en ny rapport avslöjar att såväl jämlikheten som resultaten sjunker i skolan, talar utbildningsministern inte om tid för läraren och mindre klasser. Han talar om kepsar och mobiltelefoner. När arbetslösheten skjuter i höjden, låter regeringen 25000 till gå från skolan, vården och omsorgen. Sen ska de coachas om till att ta jobb som inte finns. När bostadsbristen och trångboddheten breder ut sig, talar man inget om att bygga nytt. I stället förleds vi att låna in landet i en bubbla.
När vi så står inför vår största utmaning någonsin – klimathotet – finns det de som vill förvandla det till en fråga om att ha råd att välja rätt. Om att vi var och en ska köpa oss glorian som miljöhjälte. Men hur jag än försöker kan jag inte använda jobbskatteavdraget till att lägga min egen tågräls.

Gustav Fridolin (mp) i Expressen

Det är en samhällsanalys som heter duga, och jag önskar Fridolin all lycka till i sin politiska framtid.

Uppdatering: Fridolin har idag även skrivit denna debattartikel i DN; en välformulerad och mycket läsvärd idédebatt blandad med en skarpsynt samhällskritik som utmanar både till höger och vänster; citat:

Regeringen framstår som ideologiska motståndare till själva politiken. De verkar inte tro att något är möjligt att göra. I stället för visioner har regeringen jobbskatteavdrag. (Gustav Fridolin i DN)

Hmm… det kunde varit jag själv som skrivit det :).

Kommentera gärna!

 

Bloggat:

Regering: M FP C KD, Opposition: S MP V, Övriga: SD

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

3 Responses to Opinion utan politik

  1. Pingback: Jinge.se » Politiker struntar i matpriserna

  2. Pingback: När ytan är viktigare än innehållet… « Ett hjärta RÖTT

  3. limewire says:

    fantastic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: