Sverige under luppen

Vägd, vägd på nytt, och funnen för lätt? (Mene mene tekel u-farsin) (Wikipedia)

Vägd, vägd på nytt, och funnen för lätt? (Mene, mene tekel...)

Jag försökte för ett par dagar sedan bl.a. ge min analys av orsakerna till Sverigedemokraternas intåg i riksdagen.

Aftonbladets Åsa Petersen tycker jag hittills är en av de få skribenter som lyckas sätta fingret på de verkligt ömma punkterna (idag):

Jag är rädd att Sverige redan befinner sig på det sluttande planet – och har gjort det i snart tio år. Politiker som kallar sig liberaler har med ett språkbruk och en politik som utmålar ”invandrarna” som problemet banat vägen för rasisternas framgångar. (Åsa Petersen, Aftonbladet).

Även Soran Ismails debattartikelSD skapar ett otryggt Sverige” är väl värd att läsas – Soran tangerar flera mycket viktiga punkter.

Angående valresultatet och det parlamentariska läget diskuteras det på diverse bloggar bl.a. om dolkstötslegender (vilket jag anser är löjeväckande). Det är tydligt att läget är instabilt; förespråkare för de båda blocken tenderar i nuläget dels att försöka skylla på varandra (the ”blame game”), och dels att försöka flytta ansvaret för det parlamentariska läget mellan sig.

Detta återspeglas i ledare som ”Miljöpartiets vånda” (DN), ”Sverige måste kunna regeras” (Expressen) och ”Glöm Miljöpartiet och börja regera istället” (SvD):

Regeringens mandat från väljarna är osedvanligt starkt. I normalfallet tappar sittande regering stöd, men Alliansens har ökat, vilket visar att regeringen har väljarnas förtroende att gå vidare med samma höga reformtakt som under den förra mandatperioden. (Ledare, SvD)

Notera – Alliansen har långtifrån alla väljares förtroende. Jag håller inte med om att ”Regeringens mandat från väljarna är osedvanligt starkt” – i såfall hade vi haft en majoritetsregering idag.

Och detta betyder heller inte – som vissa verkar försöka hävda – att de Rödgröna är skyldiga att ge något frikort för Alliansens politik – det är att påtvinga dem att svika sina väljare. Hur man än vrider och vänder på det så vilar naturligtvis det yttersta ansvaret för att leda landet främst på Fredrik Reinfeldt och Alliansen. Jag håller med Mona Sahlin:

Han (Fredrik Reinfeldt) har inte sagt någonting sedan i måndags. Nu är valet klart. Jag utgår från att han tar kontakt med oss demokratiska partier. (Mona Sahlin i DN)

Nå, Alliansen, upp till bevis!


PS. Notiser om sjukförsäkringen:
T.o.m. Svenska Dagbladets Sanna Rayman börjar nu få upp ögonen om de stora problemen i sjukförsäkringen. Bättre sent än aldrig, som man brukar säga. Expressen gör en liknande ansats. Och socialminister Göran Hägglund – som varit notoriskt frånvarande från sjukförsäkringsdebatten under denna mandatperiod – verkar börja röra på sig lite. Vad är det man säger – sent ska syndaren vakna?

De Tystas Röst
26:e september 2010.

Kommentera & diskutera gärna denna artikel!

Rekommenderat:

Media om Sverigedemokraterna just nu:

Media om det parlamentariska läget just nu:

Media om sjukförsäkringen just nu:

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: