Frihet och valfrihet

Valfrihet som ord

Frihet = Valfrihet = Pengar?

”Valfrihet” är ett ord som de flesta förknippar med något som är önskvärt. Ordet är intimt kopplat till begrepp som ”frihet” och ”demokrati” – därför är det ett ord som är särdeles kraftfullt att använda sig av när man vill argumentera för en åsikt som annars kanske skulle kunna vara kontroversiell.

Valfriheten är begränsad

För det första vill jag belysa att vår valfrihet är mycket mer begränsad än vad vi kanske normalt tänker på. Det är t.ex. inte tillåtet att göra något som står i strid med lagen – detta är naturligtvis inte något jag kritiserar, utan bara kallt konstaterar.

Vidare har du ingen valfrihet att bosätta dig precis var du vill – tvärtom; nationens mark är strikt uppdelad och det finns inte en kvadratmeter som står fri att utan kapital utnyttja på eget bevåg.

En annan sak som är värd att poängtera är valfriheten i sysselsättningssammanhang – valfriheten är i detta fall endast teoretisk, närmast skenbar, eftersom marknadsbehovet inte så sällan står i strid med individens egen innersta vilja. Du har i princip rätt att utbilda dig till vad du vill, men detta innebär absolut inte att du har möjlighet att själv välja din sysselsättning. Detta sker i vissa fall efter din egen kapitalförmåga, men oftast efter arbetsmarknadens behov, och har du inte sett till att ta detta i beaktning när du ”valde” utbildning, så kan det bli en avsevärd konflikt mellan förhoppningar och realitet.

Valfrihet och privatisering

Det talas också ofta om ”valfrihet” när det rör det sig om privatiseringar av stora, samhällsnyttiga verksamheter som utbildning, sjukvård, energi och telekommunikation m.m. Det argumenteras här om en privatisering i ”valfrihetens tecken”, d.v.s. målet är att medborgarna själv ska kunna välja vem som ska leverera tjänsterna, och detta i sin tur ska leda till bättre och billigare service. Detta låter ju inte kontroversiellt, eller? Nej, just det, och det är precis därför ordet ”valfrihet” används.

Men vad får denna ”valfrihet” för effekt när tillgången är begränsad och/eller den fria marknaden inte fungerar som det är tänkt? Jag tänker t.ex. på privatiseringen av den svenska elmarknaden… Har elpriserna blivit lägre, eller är det något som jag har missat?

Pengar styr valfriheten

Vi ser att det finns en återkommande faktor i alla dessa ”frihetssammanhang”, nämligen pengar. När vi konkurrensutsätter en marknad med begränsad tillgång och öppnar för fri prissättning, det må vara land, mat, vatten, utbildning eller sjukvård, tenderar de köpstarkas valfrihet att bli de köpsvagas ofrihet, eller – i värsta fall – omöjlighet.

Signerat,
De Tystas Röst (partipolitiskt obunden).

N.B. Tack till Kent Persson för denna veckas intressanta ämnesval och till Eva-Hillén Ahlström för att jag upptäckte det!

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

5 Responses to Frihet och valfrihet

 1. Pingback: Inte bara loggan är en katastrof « Ett hjärta RÖTT

 2. essbeck says:

  Bra skrivet.

  Ett land skall vara så bra att man kan födas där och alla dörrar finns öppna trots att man inte hade turen att födas med föräldrar med goda resurser.

  Öppna dörrar till utbildning utan någon pengabarriär, öppna dörrar till en sjukvård där man får den hjälp man behöver oavsätt vem man är.

 3. Pingback: Sluta behandla oss som barn | Sagor från livbåten

 4. Pingback: Många läsvärda inlägg i veckans bloggdebatt om frihet « Kent Persson (m) blogg

 5. Pingback: Veckans bloggdebatt: Hur kan sjukvården bli bättre i Sverige? « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: