Allianspolitiken är inte trovärdig

Diagnos: Ännu inte trovärdigt.

Datum: 2010-03-16
Diagnos ställd på
: Alliansen, f.d. Allians för Sverige
Utfärdad av
: De Tystas Röst, leg. läkare i språk och historia

Diagnos
: Alliansens språkliga kamp gör inte dess politik mer trovärdig. Fortsatt politisk rehabilitering rekommenderas.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har inlett år 2010 med att försöka mata in uttrycket ”Sverige är ett bra land” och lansera Sverige som ett ”föregångsland”. Jag ställer mig högst tveksam till denna beskrivning, och säger istället att: Sverige kan bli ett bra land igen.

Igår publicerades en debattartikel av Alliansens fyra partisekreterare Per Schlingmann (M), Anders Flanking (C), Erik Ullenhag (FP) och Lennart Sjögren (KD) om hur Alliansen tänker försöka vinna valet i höst.

Per Schlingmann är fortfarande den ohotade banérföraren av Alliansens nyspråk, och har senast på Newsmill uppvisat både patriotiska och patologiska drag:

Vänsterpartiernas förslag till förändringar i sjukförsäkringen är en tydlig återgång till den gamla sjukförsäkringen som placerade tusentals människor i utanförskap och förtidspensionerade 140 personer varje dag. (Per Schlingmann på Newsmill)

Schlingmanns artikel är endast en dimridå – i bästa fall osanning och i sämsta fall lögn; det finns nämligen inget som heter ”förtidspensionerade” längre. Statistiken ”140 förtidspensionerade personer varje dag” existerar heller inte – det är påhittat. Men Schlingmann matar ändå in budskapet inom Moderaterna.

Förtidspension är en avskaffad pensionsform. Idag heter det sjukersättning och inget annat. Den 1 januari 2003 avskaffades förtidspension (Källa: Riksrevisionen). Schlingmann och Alliansen borde vara i bättre takt med tiden, och inte referera till begrepp som är mer än sju år gamla. De Tystas Röst rekommenderar starkt ärlighet och uppriktighet.

Men Alliansens nyspråk har fått härja fritt i många år nu, och det är hög tid för alla svenska medborgare att syna detta språk i sömmarna. Det är dags att klä av retorikens tunna kläder från Allianspolitikens sköra kropp:

Vänsterpartiernas enda svar är att byta arbetslinje mot bidragslinje och gå tillbaka till den politik som väljarna röstade bort i förra valet. Vi vill gå en annan väg. (Alliansens fyra partisekreterare i Aftonbladet)

När jag hör en alliansföreträdare tala om ”arbetslinjen” mot ”bidragslinjen” så låter det i mina öron som att det finns två hjärnhalvor som inte riktigt kan kommunicera med varandra.

Detta är en defekt som kan vara patologiskt förödande för den politiska verklighetsuppfattningen; en defekt som i svåra fall kan leda till human färgblindhet. Och denna färgblindhet är en sjukdom som endast kan botas genom att möta verkligheten – och att möta den som den verkligen är.

Rehabiliteringen kan vara smärtsam för de politiker som lider av denna åkomma, men denna rehabilitering måste till varje pris erbjudas. Jag föreslår här en rehabiliteringskedja, för en kortare väg till en sundare människosyn; en rehabiliteringskedja utan några fasta tidsgränser.

Jag sträcker med detta nu ut en hjälpande hand, och jag är villig att vara aktivt delaktig i läkningsprocessen. Människor som fortfarande är friska i sin människosyn vet alla att livet aldrig är svart eller vitt – livet är i färg. Vi vet också att sjukdom inte botas med fasta tidsgränser i sjukförsäkringen. Vi vet även att sjukdom heller inte kan botas av själva arbetet i sig självt. Och vi vet också att arbete inte är samma sak som rehabilitering.

Låt oss inte låtsas eller tro att en sak är en annan, bara för att någon annan benämner den som sådan. Detta beteende är i bästa fall endast en försköning av verkligheten, och i sämsta fall en ren lögn.

Rehabiliteringskedjan är ett lysande exempel; en kedja där ”rehabiliteringen” är arbete och ”kedjan” är en kvarnsten. Denna s.k. ”rehabiliteringskedja” är inget annat än ett fuskbygge – en illa genomtänkt och humanistiskt tondöv koloss på lerfötter där själva grunden nu har ruttnat.

Alliansens sjukförsäkringspolitik är ovärdig ett demokratiskt och välutvecklat land som Sverige, ett land som värnar om de mänskliga rättigheterna.

Sverige kan bättre!

Använd din röst i år, och utförsäkra Alliansens sjukförsäkringspolitik från Sveriges Riksdag!


Signerat,
De Tystas Röst.

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)

De Tystas Röst rekommenderar starkt och varmt:

Bloggat om den nya Alliansen:

Källor: , Alliansen, , ETC, , Karlskoga-Kuriren, Kommunalarbetaren, Moderaterna, Newsmill, Regeringskansliet, Riksrevisionen,

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

One Response to Allianspolitiken är inte trovärdig

  1. indisposition says:

    Rätt ska vara rätt:
    Arbetslinjen är från början ett socialdemokratiskt begrepp. Redan 2002 talade Mona Sahlin om problemen i sjukförsäkringen och 2004 tillsatte nuvarande regering en socialförsäkringsutredning under Anna Lindborg, tidigare socialförsäkringsminister, som skulle utreda hur arbetslinjen kunde stärkas.
    Reglerna i sjukförsäkringen behöver lappas och lagas, för som TCO påpekade så finns det oacceptabla luckor i den. och införandet gick på tok för fort. Men FK kan inte undgå ansvaret helt – de har fattat flera beslut i strid mot de nya reglerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: