När verkligheten tränger sig på…

När verkligheten tränger sig på…

När verkligheten tränger sig på…

…kan man i stort sett göra tre saker: man kan konfrontera den, fly från den eller försöka att måla upp en annan bild.

De Tystas Röst skrev i måndags om Fackförbundet STs debattartikel i DN och rapporten ”Sjukförsäkringsreformen: Så blev det”. Nyheten slog ner som en mindre bomb när den kom, och det fick naturligtvis omedelbara efterverkningar i media, bland politiker och hos diverse bloggare. Men kommer denna rapport att ha någon verkan, eller är de befästa politiska teorierna fortfarande gjutna som i betong?

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) deltog på måndagsmorgonen i en kort TV tv-debatt om frågan, och bemötte sedan STs rapport i DN där hon menade att slutsatserna var ”förhastade”.  Socialförsäkringsministern ifrågasatte även uppgiften i rapporten att regeringen tidigare menat att ”bara 10 procent av de utförsäkrade skulle behöva vård”.

De alltid flitiga Utredarna var vänliga nog att påminna oss – och ministern – om att det fortfarande faktiskt är ministerns egen siffra från 2009. Vidare bekräftar nu även den moderata socialförsäkringsministern öppet att det förväntas att människor flyttas ut från sjukförsäkringen direkt till socialbidrag – absolut utförsäkring alltså – något det hittills talats väldigt tyst om. Och Svenska Dagbladet skriver dagen efter att socialbidragen ökade med 20% förra året (statistik från Socialstyrelsen).

Aftonbladets Kennet Andreasson bemöter just sjukförsäkringen, utförsäkringarna och socialbidragen i sin ledare, och vågar i denna ställa de riktigt svåra frågorna. Andreasson sammanfattar problematiken kort, koncist och i min mening – korrekt.

Samtidigt tjafsas det forfarande om ”fusk” och om småaktigheter från grannar som inte har något bättre för sig, medan Piteå-Tidningen istället försöker ta ett helhetsgrepp om det ekonomiska läget. Jag hittar också en liten insändare i ämnet från en moderat i Barometern som nästan lite försynt fortfarande försvarar reformen.

I Sydsvenskan har det skrivits en hel del om sjukförsäkringsfrågan på sistone: om Försäkringskassans prognos om att ca 30% av de utförsäkrade förväntas återgå till sjukförsäkringen, om en utförsäkrad som berättar om att hon nu inte har råd till behandling längre (!), och idag om att hälften är missnöjda med de nya sjukreglerna:

I alla grupper är andelen negativt inställda större än andelen positiva. (Sydsvenskan)

Statsvetaren Anders Sannerstedt ger här sin syn på saken om Sydsvenskans undersökning.

Och De Tystas Röst rekommenderar särskilt denna artikel:
Läkare: Sjuka pressas för hårt” (Sydsvenskan).

Vidare berättar Ekot om 6 000 utförsäkrade som ser ut att förlora sitt bostadstillägg.

Veronica Palm (s), biträdande ordförande i socialförsäkringsutskottet, bemötte STs rapport och socialförsäkringsministerns förhållningssätt till denna i Dagens Nyheter:

Det har kommit kontinuerlig kritik från alla håll på de nya reglerna långt innan de trädde i kraft.
(Veronica Palm i DN)

Och Veronica Palm har rätt. De Tystas Röst bjuder här på en liten nostalgitripp; några få exempel (av väldigt många fler…):

och så, sist i denna lista, men absolut inte minst:

Den sista av dessa sagormed över 100 000 namnmynnade ut i en manifestation på Mynttorget i Stockholm den 16 september 2009. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) deltog inte heller här när denna massiva namnlista skulle överlämnas, utan skickade socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m), som efteråt i en tv-intervju TV sade:

Axén: – Tyvärr så verkar en del av uppfattningarna grunda sig på missuppfattningar eller felaktiga påståenden.

Reportern: – Vilka är de?

Axén: – Ja… men jag tror inte riktigt man har förstått den här poängen med att det vi nu upphör med att människor fastnar i långa, passiva sjukskrivningar utan istället får tidiga, aktiva rehabiliteringsinsatser.

Reportern: – Men alla de som säger att de varken får hjälp eller ersättning, vad vill du säga till dem?

Axén: – Ja, alltså, det påstås ju detta här, men det finns ju egentligen inte några belägg för det som påstås.”
(Aftonbladets Therése Hahne intervjuade Gunnar Axén)

Låt oss repetera och dra ut den absoluta essensen ur detta; över 100 000 namnunderskrifter hade precis överlämnats, och Axén svarar att:

”Det påstås ju detta här, men det finns ju egentligen inte några belägg för det som påstås.”

Så viftar man alltså bort 100 000 namnunderskrifter. Och jag funderar ofrånkomligen återigen på begreppet ”förtroende”…

Och för den riktigt stressade och/eller kräsne:
TV Det korta klippet med Axéns svar på de 100 000 namnunderskrifterna.

Och när verkligheten tränger sig på…

När verkligheten tränger sig på…

Vissa konfronterar, andra flyr och vissa målar.

…så kan man göra tre saker; konfrontera den, fly den eller försöka att måla upp en annan bild.

De Tystas Röst lämnar till läsarna själva att avgöra vad som just nu pågår och vilket alternativ som de olika parterna i frågan väljer. Låt din röst bli hörd, var inte tyst!

Signerat,
De Tystas Röst.

Källor: , Barometern, , , Fria Tidningen, , Kommunal, Piteå-Tidningen, ST, ST Press, Sundsvalls Tidning, , Sveriges Radio (Webbradio),, , TV4, Utredarna

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)

Fackförbundet STs hela rapport finns här som PDF:
Sjukförsäkringsreformen: så blev det – Arbetsförmedlarnas och Försäkringskassahandläggarnas bild av en kontroversiell reform”
(Källa: ST Pressmeddelande)

Bloggat: Ett Hjärta Rött, Peter Andersson, Gunnar Axén – och –  Försäkringskassan – inifrån!

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

4 Responses to När verkligheten tränger sig på…

 1. I min lilla kommun Bräcke i Jämtland ökade socialbidragen med 53 procent.

  /Eva

 2. Och i Bräcke är det otroligt dramatiska siffror. Det finns kommuner som redan innan kämpade med sviktande kommunbudgetar, en ekonomi som måste uppfattas som kommunernas totala existensminimum. Så kommer detta dråpslag.
  Varför ska då kommunerna betala in statlig skatt och de ska utarmas på sitt eget kapital.
  Det undrar jag!

 3. Hej Linda
  Ja, du har rätt. Kommunerna kämpar tappert mot vikande befolkningssiffror (i alla fall i många små glesbygdskommuner, min är en av dem) och mot ökade utbetalningar av socialbidrag.

  Socialtjänsten i min kommun har fått ett sparbeting på 5 procent. Samtidigt ökar socialbidragen, förmodligen även i år. Dessutom far fler familjer och barn illa, missbruket ökar och ingetdera är konstigt när fattigdomen accelererar. Man glömmer ofta detta samband när man skickar ut folk i det som jag kallar verkligt utanförskap, alltså till socialbidrag. Hur vi skall få ihop denna ekvation vet jag inte.

  Tack för din respons och ha det gott!

  /Eva

 4. Pingback: Det nya klassamhället är här « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: