Öppet brev till ärkebiskopen

Uppsala domkyrka.

I tidningen Dagen skrevs det den 19 februari om ett ”Öppet brev till Wejryd om nya sjukförsäkringsreglerna”. Samma brev publicerades även på Dalanyheter och omnämndes i Karlskoga-Kuriren.

Detta brev kommer från Nätverket (Respekt för sjukas och utsattas rätt i samhället), och är alltså skrivet till  inom . De Tystas Röst har fått tillåtelse att här publicera brevet i sin helhet:


(brev skickat den 17 februari 2010)

Öppet brev till ärkebiskop Anders Wejryd från Nätverket Resurs

Hej Anders Wejryd,

Anledningen till att vi skriver till dig är för att höra hur Svenska Kyrkan ställer sig till de nya reglerna som gäller vår sjukförsäkring. Vi i nätverket Resurs, som nu är över 1700 medlemmar, möter dagligen sjuka som drabbats hårt av den politik som nu bedrivs. Vi har medlemmar som beskriver oerhörda kränkningar när de inte längre anses vara sjuka av Försäkringskassan och många tvingas vända sig till socialen. Vi har till och med fått upprätta en krisgrupp på forumet dit desperata och uppgivna sjuka kan få stöd och hjälp. Oerhört många har fått självmordstankar och vi har även haft självmord inom nätverket.

Utanförskapet och klyftorna ökar dramatiskt i vårt Sverige. Vi har också fått en stor ökning av antalet uteliggare och många sjuka vänder sig till kyrkan för att få mat och stöd. Ni är den sista utvägen idag för många av våra medlemmar. Svårt cancersjuka utan arbetsförmåga har tvingats ut i arbete i väntan på sin död trots att regeringen, långt innan de nya sjukreglerna röstades igenom, varnades för detta. Remissinstanserna med flera varnade även för självmord, utanförskap och hur sjuka skulle behöva vända sig till socialen. Tyvärr besannades de värsta farhågorna. Sjukreglerna driver idag sjuka till  utanförskap och självmord – det är fakta.

I medierna kallar de ansvariga sina nya regler för en ”frisk reform” och påstår att de hjälper sjuka. Vi som ser verkligheten vet att dagens sjukregler allvarligt förvärrar sjukdomstillstånden för så oerhört många. Trots alla tragedier vi nästan dagligen matas med i media går alliansen regelbundet ut i debatter med falska påståenden om hur bra sjukreglerna fungerar. Man anser att alla svårt sjuka som tvingas ut i arbete, mot sin förmåga, blir friska! Man manipulerar till och med statistik för att övertyga medborgarna att så är fallet. Förutom detta har man placerat sjuka i en ny grupp, bidragsgruppen. Detta trots att vi alla som löntagare avstår löneutrymme för att finansiera sjukförsäkringen, som gått med miljardöverskott i många år.

Vi önskar svar på följande frågor:

1. Hur ser Svenska Kyrkan på de nya sjukförsäkringsreglerna?

2. Har ni inom Svenska Kyrkan märkt av några konsekvenser av de nya sjukförsäkringsreglerna? Diakoner har vittnat om en ny grupp unga vuxna i fattigdom och menar att det handlar om ett politiskt systemfel. Man har också vittnat om hur sjuka, på grund av de nya sjukreglerna, vänder sig till kyrkan för mat och stöd.

3. Delar Svenska Kyrkan regeringens syn att man lever i utanförskap när man får stöd från trygghetssystemet? Även de som jobbar deltid och har ersättning från socialförsäkringen lever enligt regeringen i utanförskap.

4. Vår statsminister har tidigare sagt att ”Gränsen för bidrag går vid svältgränsen”. Delar Svenska Kyrkan en sådan människosyn?

5. Vad har Svenska Kyrkan för resurser att hjälpa de som ställs utan ekonomisk trygghet under sjukdom?

 

Vi i Nätverket Resurs välkomnar dig också att bli medlem hos oss för att kunna ta del av den skrämmande verklighet de ansvariga mörkar.

Hälsningar:
Medlemmar Nätverket Resurs – Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället

Kontakt: presskontakt@resurs.be
RESURS Hemsida: Resurs (http://resurs.ning.com/)


(brevet skickades den 17 februari 2010)

Källor: , Dagen, Dalanyheter, Karlskoga-Kuriren

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

One Response to Öppet brev till ärkebiskopen

  1. Pingback: Ansökan och överklagande av försäkringskassans beslut om sjukersättning « Socialjuridikbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: