Politiskt pyramidspel

Pyramider finns inte bara i Egypten.

Pyramider finns inte bara i Egypten.

Idag förväntas blixtutredningen om den påstådda valkartellen inom Moderaterna vara klar. Affären har bl.a. lett till en del reflektioner kring kanske den viktigaste aspekten av dem alla: ; förtroende för politiker och deras metoder att värva nya medlemmar och hävda sina egna positioner.

I Expressen berättas det om andra oegentligheter, denna gång bland Moderaterna i Karlskrona, där ledamöter i nomineringskommittén framgångsrikt föreslagit sig själva.

Vidare finns signaler om en oroväckande mörkläggning av affären med den misstänkta valkartellen; moderater sägs ha ringt runt för att försvåra utredningen, möten hemlighålls och intervjuer undviks, medan andra moderater istället önskar mer öppenhet och vill ha ”pappren på bordet”.

I Aftonbladet skriver Eva Stenborre, doktor i straffrätt, om affären och gör följande intressanta betraktelse:

Frågan är alltså om det misstänkta valfusket till och med är kriminellt? Till saken hör också att om det finns misstankar om brott så är det en sak för åklagare att utreda och inte ett enskilt politiskt parti. Och det kan också vara intressant att veta att även den som i detta fall tar emot pengarna för sin röst, riskerar åtal för brott.

Som jurist med särskild inblick i straffrätten tycker jag att det är angeläget att få reda på hur det ställer sig i praktiken, är det misstänkta valfusket brottsligt eller inte? (Eva Stenborre, i Aftonbladet)

Detta resonemang är dock tveksamt, menar överåklagare Peter Hertting vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö:

Hur partierna sköter sina nomineringar är ingen statsrättslig fråga. (Peter Hertting i DN)

I Dagens Nyheter skriver Henrik Brors att det har pågått fult spel i fler partier än Moderaterna, och detta är naturligtvis sant; vi minns t.ex. affären inom med , och naturligtvis den av till .

Idag berättar Expressen också om hur riksdagskandidaten och läraren Srikumar Hariharan, val- och kampanjansvarig för Moderaterna i Tensta-Rinkeby, via ett brev försökt värva medlemmar med hjälp av sina elever. I brevet, som nu publicerats i sin helhet på Expressen, har Hariharan uppmanat sina elevers föräldrar att bli medlem i Moderaterna samt att rösta på honom, och samtidigt lovat att medlemsavgiften skulle återbetalas omedelbart. Brevet avslutas bl.a. med ett ”!”, som är ett som betyder ”Jag är skyldig dig något” (eng. ”I Owe You”). Detta brev får mig återigen att tänka på det jag tidigare i veckan skrev om historiska klientsystem i stycket ”En historisk aspekt”.

När det gäller och den här kartelliknande affären, så kan jag nu inte låta bli att ställa följande fråga:

Har på allvar nu tagit sig in i politiken?

Vad tror du?

Signerat,
De Tystas Röst.


Källor: , ,

Referenser

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)

Bloggat:

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

One Response to Politiskt pyramidspel

  1. inspirera says:

    Hihihihihi…nu är jag med i bloggdebatten ute på min blogg nu…:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: