Ingen rök utan eld

Ingen rök utan eld.

Idag meddelade Dagens Nyheter att den tidigare nämnda nuvarande riksdagledamoten i den moderata valhärvan är Mats G Nilsson, som nu tvingas bort från sitt arbete med kommunalvalslistorna i Stockholm.

Mats G Nilsson har pekats ut som en av dem som ingått i ett nätverk som värvat gratismedlemmar och därefter gynnat vissa personer på listorna till riksdag, landsting och kommun i Stockholms stad (DN).

Enligt DN så verkar förehavandena i den moderata föreningen i Tensta-Rinkeby varit särskilt anmärkningsvärda; medlemsantalet där steg med 300 % i fjol.

Enligt Expressen är det ett 50-tal personer som under veckan ska höras om den misstänkta valkartellen inom Moderaterna. Och även i Södertälje och Haninge verkar det ha gått ruttet till:

Inför provvalet anmäldes i Haninge cirka 240 nya medlemmar. Flera källor uppger för Expressen att de inte behövt betala medlemsavgiften. Nya medlemmar kan betala avgiften via telefon. I Haninge ska en och samma mobiltelefon ha använts vid många tillfällen. (Expressen)

Om Haninge-listan säger Michael Fridebäck (M) i Aftonbladet att

I toppresultaten kom människor som inte haft några politiska uppdrag eller är aktiva inom partiet. Att de tar så höga placeringar är märkligt. (Michael Fridebäck (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden)

Och i Södertälje namnges nu fullmäktigeledamoten Metin Ataseven, som pekats ut för att ha betalat avgifter åt nya medlemmar. Detta förnekar dock Ataseven och säger att det ”absolut inte förekommit något fusk”.

I andra valdistrikt struntar Moderaterna helt i provval, fast av andra anledningar.

Affären har uppenbarligen fått rejäla svallvågor i det politiska Sverige, och statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt säger sig nu fundera på att ändra valrutinerna för Moderaterna.

Riktiga pirater?

För övrigt rapporterar nu även Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge att oegentligheter även verkar ha pågått i deras led.

Personval?

I övrigt använder Svenska Dagbladets ledarsida hela denna affär i syfte att propagera för ett utökat personval, och hävdar på sidan att detta är en universallösning för  att undvika s.k. ”korridorsmygel”. Jag är långt ifrån säker på denna slutsats; jag är snarare högst tveksam till att detta är den rätta eller enda vägen för att få bukt med denna typ av politisk valkorruption. Kärnan i denna aktuella fråga är ju trots allt pengar och metoder – och hur man använder pengar i sina metoder. Jag gillar själv verkligen idén med personval, men personval som medel och metod i sig själv biter inte på korruptionens svarta hjärta. Vad tycker du?

Aftonbladet tangerar den viktigaste konsekvensen av alla – att affärer som dessa leder till ett ökat politikerförakt. Det enda jag kan göra är att lugnt, sansat och helhjärtat instämma. Gör du?

Signerat,
De Tystas Röst.


Källor: , ,

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: