Allvarliga Affärer

Skogsbrand hos Moderaterna?

En smärre politisk skogsbrand verkar ha tagit fyr i Moderaternas Stockholm; elden kan ha pyrt ända sedan valåret 2006, att döma av den aska den lämnat efter sig i sitt spår. Affären ger mig anledning att fundera över begreppen väljare – kund – klient, och naturligtvis: .

Det började i förrgår (12 februari) med misstänkt valfusk; riksdagskandidaten Mats Rudin (M) erkände att han betalat människor för att gå med i Moderaterna. Detta ledde till att Rudin igår (13 februari) tvingades avgå som kandidat till riksdagen för Moderaterna i Stockholm. Vad som händer med Rudins plats i Stockholms stads fullmäktige är ännu oklart.

Igår berättade Sverker Eriksson, chefsombudsmannen för (M) i Stockholm, att ytterligare fem moderater, däribland en nuvarande riksdagsledamot och en landstingspolitiker nu utreds för fusk. Detta ledde också till att gårdagens nomineringsstämma ställdes in.

Utredningen om en misstänkt valkartell inom moderaterna i Stockholm växer nu snabbt. Under lördagen har Sverker Eriksson tagit emot uppgifter om många namngivna politiker. (Expressen)

Enligt Dagens Nyheter fick ”högt uppsatta” moderater kännedom om misstänkt fusk i provvalet redan långt innan tidningen avslöjade affären, och DN har här och där försökt reda ut sammanhangen.

Sverker Eriksson, chefsombudsman för Moderaterna i Stockholms stad och län, anser att det är fel att betala någon annans medlemsavgift.
– ”Då har man definitivt gått över gränsen. Det blir som att köpa sig röster”, säger han. (DN)

Moderaterna har nu skjutit upp provvalet i en vecka för att utreda misstankarna om valfusk. Och i media talas det nu om en hemlig ”valkartell” som är under utredning.

 

En historisk aspekt

Dinarer: valutan i det antika Rom. (Bild: Glenn)

Vi har de senaste decennierna sett hur en del ekonomiska termer smugit sig in i sammanhang de inte befunnit sig tidigare (t.ex. ”medborgare” som benämns som ”kunder”), och denna affär får mig osökt att fundera över begreppen kund, klient och väljare.

Om man vill komma ifrån den strikt ekonomiska innebörden i ordet kund kan man istället använda ordet klient; ett ord som till synes är befriat från ett obekvämt ekonomiskt beroende. Men verkligheten – och historien – säger något annat. Historiskt har ordet ”” sitt ursprung i det (latin: ) och var benämningen på en vanlig person som stod under beskydd av en mer väl bemedlad välgörare. I utbyte mot detta beskydd, var klienten förpliktigad att stå till välgörarens förfogande, samt att rösta på denne när det var val. Detta system var mycket vanligt under , och var i realiteten egentligen inget annat än en sofistikerad form av slaveri. För att återgå till den aktuella affären, så är frågorna vi nu bör ställa oss:

När blir en medborgare en kund och när blir en väljare en klient?

Eller på ren svenska: Kan man köpa röster?

Signerat,
De Tystas Röst.


Och slutligen ett hett nytt tips
om en rapport från den verkliga verkligheten:

Den sjuka försäkringen: Den nya sjukförsäkringen har debatterats flitigt i media och bland riksdagspolitiker och tjänstemän från Försäkringskassan. Men vad tycker den grupp som påverkats av de hårdare reglerna? FRIA har gett ordet till ett antal människor i Sverige vars vardag ändrat skepnad.”
(Fria Tidningen)

Läs hela artikeln ”Den sjuka försäkringen! (Fria Tidningen)


Källor: , , , , , : ”Fler moderater kan ha betalat för röster” (med ljudklipp)

Bloggar: Alliansfritt Sverige, Kent Persson (m), Jonas Sjöstedt (v)

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

3 Responses to Allvarliga Affärer

 1. inspirera says:

  Jag undrar jag är det möjligt att medier och förståsigpåare gräver på fel ställe igen!? Den här trillern är ooooliiiidlig…

 2. Intressant blogg, vänner. Såg att den ligger baserad i Lund, vilket gjorde att jag hittade hit. Hoppas det går bra med projektet.

  /Röda Lund

  • Tack så jättemycket, Röda Lund, från Vita Lund! :)
   Varmt välkommen tillbaka också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: