Boktips: 4 böcker för framtiden

Fyra böcker - den "Fantastiska Fyran"?

Fyra böcker - den "Fantastiska Fyran"?

Jag presenterar här fyra mycket intressanta böcker att hålla i minnet inför framtiden;  tre av böckerna är både nya och aktuella (2010), medan en av dem har några år på nacken (2006) – men den är trots detta högst aktuell även idag.

Informationen nedan inkluderar länkar till böckerna, sammanfattningar, artiklar om dem samt recensioner.

Om någon läsare/besökare funderar och/eller har läst någon av dessa böckerna, välkomnar De Tystas Röst både kommentarer och diskussion;

"Jämlikhetsanden" (Richard Wilkinson, Kate Pickett) 

Jämlikhetsanden


Engelsk titel: ”The Spirit Level”
Författare, år: Richard Wilkinson och Kate Pickett (2010)
Boken: Karneval förlag, Adlibris
Om: Wikipedia (engelska), Recension (DN), Opinion (DN)

Sammanfattning (Karneval förlag)
”Det har alltid funnits de som intuitivt förstått att ojämlikhet är socialt nedbrytande. Men det är först på senare år som forskare­ i detalj har kunnat mäta dess effekter. Den bild som då framträder är både chockerande och överraskande.

Chockerande eftersom ojämlikhetens skadeverkningar visar sig vara långt större än vad man hade kunnat föreställa sig. Ojämlik­heten är en avgörande faktor bakom en rad centrala sociala och hälso­relaterade problem i rikare samhällen.

Överraskande eftersom ojämlikheten visar sig drabba inte bara de fattiga utan alla, var de än befinner sig på den sociala stegen. Även de rika får betala ett högt pris, i form av sämre hälsa och kortare liv.”

"Kampen om sjukfrånvaron" av Björn Johnson 

Kampen om sjukfrånvaron


Författare, år: Björn Johnson (2010)
Boken: Arkiv förlag, Adlibris
Opinion: Aftonbladet, Björn Johnson (DN), Björn Johnson (Sydsvenskan), Debatt (Sydsvenskan), Ett Hjärta Rött, Folkbladet

Sammanfattning (Arkiv förlag)
”Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, tecknar i Kampen om sjukfrånvaron ett stycke socialpolitisk nutidshistoria.”

"Bokslut Reinfeldt" (Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen) 

Bokslut Reinfeldt


Författare, år: Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen (2010)
Boken: Ordfront förlag
Opinion: Dalademokraten, Dagens Arena, ETC, Västerbottens Folkblad

Sammanfattning (Ordfront förlag)
”Alliansens politik kom snabbt att rikta in sig på att försvaga den svenska modellens tre hörnpelare: partsrelationerna på arbetsmarknaden, det generella socialförsäkringssystemet och välfärdstjänster som utförs av kommuner och landsting. Bokslut Reinfeldt skildrar dessa förändringar och hur de i förlängningen leder till ett samhälle med försvagade fackföreningar, låglönejobb, ökade sociala klyftor, sämre jämställdhet, och privatiserade välfärdstjänster. Ett samhälle som erbjuder gräddfiler för dem som har råd att lösa privata försäkringar. Vill vi verkligen ha ett sådant samhälle? frågar sig författarna.”

"Åtta år med Reinfeldt : vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik" 

Åtta år med Reinfeldt


Full titel: ”Åtta år med Reinfeldt : vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik”
Författare, år: Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen (2006)
Boken: Bokus
Opinion: Ett Hjärta Rött, Motvallsbloggen

Sammanfattning (Ordfront)
Har du saknat en sammanhållen granskning av vad högeralliansens politiska förslag leder till för samhälle? I så fall är boken ”Åtta år med Reinfeldt – Vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik” ett måste. I skriften går författarna bakom högeralliansens retorik. Med fakta och analys tas loven av de i media spridda uppfattningarna att skillnaderna är små mellan de båda huvudalternativet i svensk politik. När alliansen i sina gemensamma skrifter hävdar att de ”vill slå vakt om den svenska modellen” visas här tvärtom att politiken medvetet är inriktad på att knäcka den svenska modellen. Genom att kraftigt sänka a-kassan och fördyra fackligt medlemskap rubbas maktbalansen på arbetsmarknaden till kapitalets fördel. Genom privatiseringar och försämringar av socialförsäkringarna slås det kitt som solidariskt håller samman samhällets grupper sönder. Resultatet blir beteendeförändringar som än mer framkallar krav på sänkta skatter och mer privata välfärdslösningar. Ett mer ojämlikt samhälle växer fram.”

Om någon läsare/besökare funderar och/eller har läst någon av dessa böcker, välkomnar De Tystas Röst både kommentarer och diskussion;

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: