En viss heder åt Försäkringskassan…

"Klippstrategin" - klicka för att se som PDF

"Klippstrategin" (klicka för PDF).

…när generaldirektör sticker ut hakan i den infekterade debatten om sjukförsäkringen på idag. Lender – som för övrigt var högst delaktig i både utvecklandet och genomförandet av den ökända s.k. ”” – sätter än en gång fingret på de svårlösta problem och frågeställningar som fortfarande återstår.

Hur ska Försäkringskassan och dess handläggare egentligen tolka den av riksdagen en gång framröstade s.k. ”rehabiliteringskedjan”? Och hur ska Försäkringskassan och dess handläggare egentligen tolka regeringens senaste framhastade tillägg och undantag?

Vad är ”allvarligt sjuk”?

När är det ”oskäligt” att pröva någons arbetsförmåga mot hela den reguljära arbetsmarknaden?

Ord, begrepp och frågor, och svar som inte ges…

Det finns som , och det finns

Jag, som många andra med mig, har fått lära mig av Försäkringskassan att man ”frågar inte hur sjuk du är, utan vilken arbetsförmåga du har”. Jag har också fått lära mig att det är arbetsförmågan och den tillhörande inkomsten som är försäkrad, inte sjukdomen som sådan och inte människan i sig själv.

Tycker du att det är förvirrande? Ja, då är du i gott sällskap – för det tycker uppenbarligen även Adriana Lender att det är…

Först och främst, mitt emellan och slutligen, kanske vi ändå borde drista oss till att våga fråga:

 1. Är det en diagnosbaserad sjukförsäkring vi är på väg emot?
 2. Är detta i så fall smart?
 3. Är det empatiskt?
 4. Är det rättvist?
 5. Och, det viktigaste av allt: Är det så vi vill ha det?

Vad tycker du?

Och förresten…

…på DN Opinion i förrgår försökte någon skribent med texten ”En sjuk spiral” sig på konststycket att skjuta spöken med luftpistol:

”I intervjuerna, såväl som i den mediedebatt som rasat, framställs sjukförsäkringen som en ovillkorad rättighet där ersättning ska beviljas till den som känner sig arbetsoförmögen. Har man dessutom ett läkarintyg är det inte mycket mer att orda om.”

(vänligen notera ordvalet ”känner sig arbetsoförmögen” – det låter skrämmande likt resonemanget ”I en värld där i stort sett alla som känner sig ”sjuka” kan få sjukpenning i obegränsad tid…”; kanske någon form av övernaturlig synkronicitet här i kulisserna?)

Jovars. Debatten om sjukförsäkringsreglerna är inte en ”sjuk spiral” – den håller på att bli ett bedövande andefattigt cirkelresonemang. Cirkeln sluts: På vem vill skribenten egentligen lägga skulden? På de sjukskrivna? På de utförsäkrade? Och i så fall, varför? För att de har blivit utförsäkrade? Och för att de har haft mage att bli utförsäkrade utan att ha blivit friska?

Eller kanske för att vanligt folk protesterar? Kanske för att de tar sig den demokratiska rätten och friheten att protestera, både friska och sjuka – som även råkar vara skattebetalare?

Nej, på DN Opinion jagas det numera hejvilt spöken med luftpistol; jag skulle gärna vilja veta exakt vem det är som framställer sjukförsäkringen som en ovillkorad rättighet… – vem skulle ens försöka våga sig på en sådan framställning i dagens tuffa samhällsklimat för sjuka medborgare, och med de därtill benhårda och verklighetsfrämmande sjukförsäkringsreglerna, så som de spaltats upp i den s.k. “rehabiliteringskedjan”? Vem är det? Var är ni? Jag hör er inte…

Signerat,
De Tystas Röst.


Källor:

Relaterade artiklar (på De Tystas Röst)

Bloggat:

För mer om ”Klippstrategin”, läs t.ex.:

Annonser

Om De Tystas Röst
De Tystas Röst - Politisk Reflektion & Opinion.

3 Responses to En viss heder åt Försäkringskassan…

 1. inspirera says:

  Det är luddigt och kanske det är luddigt nog …oskäligt på vems grunder och mot det som vi nu varit med om, Vi går till doktorn för att bli friska och med Doktorns expertis kan det bli sjukskrivning mer eller mindre lång tid och ibland för evigt, Är det inte dags då att försäkringskassan erkänner sitt misslyckande när det gäller Rehabiliteringskedjan, I stället för att döma ut läkare och medicinsk kompetens, som drabbar den enskilda människan. Jag vill se försäkringskassan ta ansvar och konsekvenser av sitt handlande, Gunnar Axen bör lyssna och tanta hultmark likaså sedan anser jag att dom kan entlediga sig själva. Det är inte försvarbart det som händer nu!!!

 2. Pingback: Sjuka och arbetslösa är borträknade « Ett hjärta RÖTT

 3. Ludde says:

  Ja, det är sannerligen märkligt att vårt samhälle har kunnat ta så många kliv bakåt i utvecklingen. Trodde att man strävade framåt, mot att ha en större förståelse för den komplexa sammansättningen som bildar varje individ. I skolan får barnen lära sig att man är olika och har olika sätt att lära in saker. Samma sak är en människas väg till läkning. Man kan inte bara bedöma en person efter en färdig mall, eller bestämma att en viss sjukdom eller skada ska vara färdigläkt efter ett bestämt antal dagar. Numera ska arbetsförmågan bedömas helt separat från en människas övriga liv. Man får/ska inte ta hänsyn till att människor har olika liv. En del har barn andra inte. En del lever tillsammans med en partner, andra är ensamstående. En del har ett bättre nätverk med människor som kan hjälpa en person i nöd. Andra har ett mer begränsat sådant. Man tar inte hänsyn till ålder eller utbildning. Komplikationer som uppstår tas inte heller med i den samlade bedömningen. Arbetsförmågan är det som ska bedömas, punkt slut! Som om denna förmåga var separerbar från en människas övriga liv.

  Nej, den här reformen och dess avsikter kräver en del svar. Att påstå att den ger sjuka människor hjälp och stöd är ju en ganska stor lögn då uppenbarligen väldigt många far illa. Men de ansvariga blundar hårt, tar bara in information som styrker deras tro och bortser resolut för de vars liv slås i spillror.

  Ibland önskar man att de hade fått smaka på sin egen medicin. Först då man vandrat i en annan människas skor kan man dömma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: